Partneri: Marić je jedan od najuspješnijih ministara, uz tek poneki promašaj

06.07.2022. 16:34:00

ZAGREB, 6. srpnja 2022. (Hina) - HDZ-ovi koalicijski partneri poručili su u srijedu da je ministar financija na odlasku Zdravko Marić bio jedan od najuspješnijih ministara u Vladi koji je uveo Hrvatsku u eurozonu i iza kojeg stoje rezultati i tek poneki promašaj.

Uoči sastanka parlamentarne većine predsjednik Reformista Radimir Čačić kazao je da je ministar Marić odlično radio svoj posao iza kojeg stoje rezultati.

Čačić: Više odličnih rezultata i promašaj s garancijama 

''Rezultati su ulazak u eurozonu, podizanje kreditnog rejtinga zemlje i stabilizacija duga što je vrlo važno. Međutim, imao je i velikih promašaja, a to su milijarde utrošene na garancije za brodogradilišta. Očito se nije mogao tome oduprijeti'' rekao je Čačić.

Za najavljenog novog ministra financija Marka Primorca rekao je da mu nedostaje iskustva u privatnom sektoru, što bi mogao biti problem.

''Novi ministar razumije javne financije, ali nema iskustva u realnom sektoru. Jedno je čitati o nogometu, a drugo je igrati nogomet'', kazao je.

Hrebak: Političari nisu roboti

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kaže da se Marićeva ostavka mogla naslutiti iz njegovih izjava u zadnjih nekoliko tjedana, te da se iza njegovog odlaska ništa ne skriva.

''Ako je osjetio da se potrošio, da nema više izazova, da je ispunio sve ambicije, onda je to odgovoran potez. Marić je stabilno držao sustav financija, prebrodio sve dosadašnje krize, a za par mjeseci ulazimo u eurozonu'', rekao je.

Hreabak je pohvalio Marićeve porezne reforme, zbog kojih ga je ocijenio kao najuspješnijeg hrvatskog ministra financija.

''Ali političari nisu roboti, imaju svojih emocija i planova. Radio je vrlo zahtjevan posao više od šest godina, za 4-5 pet puta manju plaću koliku je mogao ostvariti'', poručio je.

Hrebak smatra da Marićev nasljednik ima dovoljno vremena da se upozna sa sustavom i da se pripremi za gospodarske izazove koji se očekuju najesen.

Čuraj: Osobni i obiteljski razlozi

Državni tajnik u Ministarstvu financija i predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izjavio je kako vjeruje da su u pitanju osobni i obiteljski razlozi zbog kojih je ostavku dao ministar financija Marić. 

"Ostvaka je sve iznenadila, a vjerujem da su u pitanju osobni i obiteljski razlozi ministrove ostavke", rekao je Čuraj. 

Naglasio je kako svatko ima svoje razloge, ocijenivši kako posao nije toliko zahvalan, te da financijski razlozi nisu u skladu s odgovornostima koje nosi posao. 

"Za ovaj posao nema ni jednoga razloga osim onoga što želiš ostaviti svojoj državi, to je motiv koji mene vodi", rekao je dodavši kako svakom od njih ponekad dođe da mu je svega dosta.

Šest godina je puno vremena, rezultata ima dosta i ministar Marić ima što ostaviti iza sebe, poručio je Čuraj.

Za novog ministra je rekao da je stručna osoba te da je i u operativnom poslu imao iskustva kroz članstvo u nadzornim tijelima.

(Hina) 

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.