Pavliček poručio Pupovcu: U svijetu nema veće demokracije od ove u Vukovaru gdje u istom mjestu žive i agresori i žrtva

15.01.2019. 22:01:49

Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček komentirao je izjave saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je u reagiranju na izjave HDZ-ovog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, između ostaloga, rekao kako su se za njegova mandata međunacionalni odnosi u Vukovaru pogoršali te je najavio da će zatražiti međunarodnu pravnu zaštitu. Koalicija HDZ-a i HKS-a na vlasti je u Gradu Vukovaru. “Gospodin Pupovac jedino što zna je žaliti se i govoriti o ugroženosti, a upravo on provodi licemjernu politiku”, rekao je Pavliček za Teleskop.hr. Podsjetio je kako je Pupovac prije dvije godine posjetio osuđene Srbe za ratne zločine u mjestu Trpinja kod Vukovara koji su osuđeni ukupno na 139 godina zatvora, a prošle godine dolazi u Vukovar pokloniti se žrtvama velikosrpske agresije, dodajući kako je to “čisto licemjerstvo” i “apsurd nad apsurdima”. Pupovac je na konferenciji za medije najavio da potražiti pravnu zaštitu i obavijestiti sve međunarodne institucije – pokroviteljice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, od UN-a do EU-a, o izjavama gradonačelnika Penave da “postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj”, a da je Vukovar “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”. Na ovu najavu Pavliček je rekao kako se on “može žaliti međunarodnim institucijama” dodajući da on, kao dužnosnik u izvršnoj vlasti Grada Vukovara “odgovorno može potvrditi da nigdje nema veće demokracije od ove u Vukovaru gdje u istom mjestu žive i agresori i žrtva, oni koji su silovali i ubijali i oni koji su se borili protiv njih s hrvatske strane”. Naglasio je da “srpska nacionalna manjina uživa sva prava zajamčena ustavom, imaju odvojene vrtiće, odvojenu nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u osnovnim i srednjim školama, brojne udruge koje u prvom redu okupljaju pripadnike srpske nacionalne manjine, sportske klubove i slično. Neka mi navede jedan primjer u svijetu gdje pripadnici naroda koji je izvršio pokolj i genocid nad domicilnim stanovništvom ima takva prava”, istaknuo je predsjednik HKS-a. “Daj Bože da Republika Srbija omogući hrvatskoj nacionalnoj manjini ista prava kao što imaju predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj”, rekao je Pavliček. Poručio je Pupovcu da ako mu je doista toliko stalo do prosperiteta Srba u Gradu Vukovaru zašto u zadnjih 20 godina političkog djelovanja nije doveo nekog investitora u Vukovar koji bi otvorio radna mjesta i zaposlio pripadnike srpske nacionalne manjine i tako riješio egzistencijalne probleme koji muče sve građane Republike Hrvatske”, umjesto što je “prodavao demagogiju i maglu sve ove godine”. Hrvatska konzervativna stranka u Vukovaru inače u svojim redovima ima i pripadnike srpske nacionalne manjine. Najpoznatiji je vukovarski branitelj, zatočenik srbijanskog logora u Sremskoj Mitrovici i danas vijećnik u Gradskom vijeću Grada Vukovara Predrag Peđa Mišić, koji je oštri kritičar Pupovčeve “ucjenjivačke” politike.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.