Pecki - herojsko selo koje je 1991. posjetio 'drug' Franjo Tuđman

08.09.2013. 14:52:35

Od početka srpnja do nedjelje 8. rujna 1991. selo Pecki u dubini banovinske bojišnice čuvalo je Petrinju, Sisak i Zagreb. U više od dva ljetna mjeseca u obrani se izmijenilo oko 500 hrvatskih dragovoljaca. Danas, točno na 22. obljetnicu napuštanja ove smrtno opasne ratne crte, svakodnevno napadane sa stotinama granata iz okolnih sela sa srpskim pobunjenicima, po sjećanje se vratio dio branitelja iz Mošćenice i Petrinje. Među njima su dragovoljci sadašnji gradonačelnik Darinko Dumbović i njegov zamjenik Branimir Bešlić. Odavde je početkom kolovoza 1991. upravo D. Dumbović u bolnicu u Sisak vozio ranjenog B. Bešlića. Pecki je napušteno u nedjelju 8. rujna poslije 16 sati. Mnogo sjećanja i uspomena ostalo je u skupini od 20 mošćeničkih mladića, među kojima je tek 21 godinu imao najmlađi Zlatko Kramarić, a dvije godine više Igor Zgurić. Zlatan Goršić zapovijedao je trima odjeljenjima 55. LAD-a iz Siska, u obranu rodnog sela odmah su se uključili Pepo Mlađenović i Željko Bjelac, prvi ranjenik iz Peckog u srpnju 1991. Uz sjećanja na poginule uz spomenik usred sela, pripadnici obrane iz ljeta 1991. dogovorili su da će ove jeseni vlastitim radom očistiti prolaze prema rovovima, a na pećinu postaviti spomen ploču. To je povijesno mjesto Domovinskog rata u petrinjskoj Banovini jer ga je 25. kolovoza 1991. posjetio dr. Franjo Tuđman, nakon obilaska u gradu zgrade napadnute policijske postaje i razgovora s građanima na središnjem trgu. - Dobro nam došao druže predsjedniče - tada je zbunjeno nenadanom gostu na ulazu u pećini prijavak predao službujući zapovjednik obrane Vlado Toljan. Pecki - herojsko selo koje je 1991. posjetio 'drug' Franjo Tuđman Pecki - herojsko selo koje je 1991. posjetio 'drug' Franjo Tuđman Pecki - herojsko selo koje je 1991. posjetio 'drug' Franjo Tuđman Pecki - herojsko selo koje je 1991. posjetio 'drug' Franjo Tuđman Pecki - herojsko selo koje je 1991. posjetio 'drug' Franjo Tuđman Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.