Peđa se drsko pita kada će vukovarske rane zarasti! Stožer poručuje - NIKADA! Silovane žene, poginuli i nestali imaju pravo na to

16.07.2014. 12:39:29

"Nismo bolesnci kao što to Stazić kaže. Jednako tako, on bi morao znati da pismo itekako može biti zloupotrebljeno kao što se to događalo u puno zemalja. Jezik se zlorabi i u Vukovaru. Tu djeca idu u posebne škole. Nemamo ništa protiv toga, ali ta djeca daju se u ruke nacionalistima i nakon školovanja mladi momci, mladi Srbi postaju radikalniji nego da su se školovali u Srbiji. To je poseban naboj", prepričava Iljkić.

Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti, a HDZ-ovi zastupnici u glasovanju su ostali suzdržani. Njihova suzdržanost ne čudi previše kada se pogleda burna rasprava u kojoj su zastupnici sudjelovali govoreći o ćirilici. Saborsku raspravu promatrali su i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara iz čijeg je pera inicijativa za referendumom proizašla. Ideju Stožera podržali su i potpisnici ove inicijative, a takvih je oko 600 tisuća hrvatskih građana.

Jedan od članova Stožera Vlado Iljkić u razgovoru za naš portal navodi da su njihovi dojmovi nakon rasprave u Saboru izuzetno loši, ali oni od svoje ideje ne planiraju odustati. Čini se kako puno zastupnika ne ulazi u meritum stvari, a mnogo je onih koji ne razumiju što Stožer doista želi, žali se naš sugovonik. Prava manjina sačuvana su na Ustavnoj razini, a tako je bilo i ranije prije no što je donesena odluka o tome da u nekom mjestu treba biti 30 posto pripadnika manjine za dvojezičnost. "Zakon za koji se zalažemo na snazi je u nekoliko europskih zemalja i nigdje nije diskriminatoran. Nije istina da mi pokušavama nešto nametnuti. Postoji i okvirna konvencija kojom nije propisana vesina, a tu je i cenzus", kaže Iljkić.

Imamo pravo na to, poručuje naš sugovornik koji je u Saboru upoznao i najvećeg kritičara referenduma o dvojezičnosti SDSS-ova Milorada Pupovca. "Njega zanimaju samo prava srpske zajednice. Ponaša se kao da Srbi nisu odgovorni za ovo što se događa. Bave se pravima, a morali bi shvatiti da su odgovorni za nastanak problema", komentira Iljkić. Raspravu u Saboru zakuhao je i SDP-ov Peđa Grbin pitajući se kada će rane u Vukovaru zarasti, a naš sugovornik ponudio mu je odgovor u ime Stožara - nikada neće zarasti.

"Temeljno ljudsko pravo nije ćirilica, to je političko pravo. Srbi u Vukovaru govore svoj jezik, imaju svoje škole i sva ostala prava, a vanjska obilježja pravo su svih nas", misli jedan od članova Stožera. A upravo oni ispred Sabornice bili su primorani na performans jer u dvoranu ih nisu pustili u majicama na kojima piše Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. "Nikada do sada takvog pravila nije bilo. Ispričao sam se javnosti zbog skidanja, mi nismo željeli biti odstranjeni sa te rasprave kao što nam je rečeno da ćemo biti. Preokrenuli smo majice, premda su se prije toga u sabornicu puštale razne udruge s kojekakvim porukama i transparentima", podsjeća Iljkić. Takvim postupanjem poslana je jasna poruka, ali i članovi Stožera uvjereni su da je nakon događanja u Saboru javnost progledala.

"Nismo bolesnici kao što to Stazić kaže. Jednako tako, on bi morao znati da pismo itekako može biti zloupotrebljeno kao što se to događalo u puno zemalja. Jezik se zlorabi i u Vukovaru. Tu djeca idu u posebne škole. Nemamo ništa protiv toga, ali ta djeca daju se u ruke nacionalistima i nakon školovanja mladi momci, mladi Srbi postaju radikalniji nego da su se školovali u Srbiji. To je poseban naboj", prepričava Iljkić. Na koncu, još je jednom u ime Stožera kojega predstavlja objasnio zašto ne žele ćirilicu u svojem Vukovaru. To pismo za ove Vukovarce simbol je stradanja i bolan podsjetnik svim silovanim ženama, poginulima i nestalima koji imaju puno pravo na zaštitu.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.