PENAVA KOMENTIRAO PAD BROJA SRBA U VUKOVARU! Vratit će stvari ‘na svoje mjesto’: ‘Nadam se da smo osigurali bar deseteljeće stabilnosti u gradu’

22.09.2022. 14:42:00

Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti, te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku.

Tako je prema popisu u Vukovaru prošle godine 29,73 posto građana popisivačima izjavilo da su srpske narodnosti, dok je 2011. isto učinilo njih 34 posto.

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku. Za pad od pet posto Srba u Vukovaru odbacio je mogućnost iseljavanja, a popisivače iz 2011. prozvao za lažne podatke i manipulaciju.

Ti podaci su na tragu onoga što već više od 10 godina govorimo. Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima. Naša tragedija u Hrvatskoj je da je nas 400 tisuća manje u državi, da ljudi bježe glavom bez obzira. To se reflektira u svim gradovima. Na to još nadolijevati tematiku koja u realnim brojkama nema mjesta govori samo o malicioznosti razmišljanja nekoga tko je htio nametnuti prava koja nikad nije ni imao”, rekao je za N1.

‘RH nam nije osigurala istinu i točne podatke’

Na pitanje odakle informacija da su podaci iz 2011. lažni, Penava kaže, popis stanovništva iz prošle godine sam je bio nadležan.

“Tko je bio 2011. i kakvi su mehanizmi bili, zašto se pustilo to na taj način? Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra. I tad smo iznijeli podatke da nas nema 28.000 u Vukovaru, da nas je oko 23.000. Nažalost RH nam nije osigurala istinu i točne podatke, to smo ovaj put napravili kako je trebalo, vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu”, rekao je i kritizirao Vladu što se ne bavi problemom odlijeva stanovništva. 

“Dok se brine o stranačkim uhljebima, resursi zemlje nisu na raspolaganju hrvatskom narodu i zato imamo negativne trendove”, smatra Penava. Istaknuo je da ne bi mogao pobijediti na zadnjim lokalnim izborima da za njega nije glasao velik broj građana srpske nacionalne manjine.

‘Sve vraćamo na stanje prije popisa 2011.’

Na pitanje mijenja li se sad nešto oko jezika ili pisma srpske manjine u Vukovaru, Penava je istaknuo da će sve vratiti na stanje prije 2011.:

“Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putem. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar. Svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka. Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed”, rekao je i poručio: 

“Nijedno pravo koje je iskamčeno temeljem lažnog popisa nećemo ga pustiti niti ostaviti. Vratit ćemo situaciju na početnu poziciju. Ono što su neke strukture smišljeno progurale u Vukovaru, nećemo pustiti tek tako”.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.