Penava za Narod.hr o napadu Srbina na dječaka u Vukovaru: ‘Plenković i Pupovac šute’

03.06.2021. 08:52:00

“U Vukovaru želim sačuvati mir i ne želim da se takav incident ponovi, a siguran sam da ga većina građana osuđuje, i Hrvata i Srba. No, ono što mi je zanimljivo jest da se o tome ne oglašava niti g. Plenković niti g. Pupovac. A radi se o jednoj apsolutnoj brutalnosti kada si jedan 30-godišnjak dozvoli zlostavljati maloljetno dijete, ničim isprovociran osim hrvatskim obilježjem na maski”- rekao je za Narod.hr vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nakon što je jučer u Vukovaru 30-godišnjak fizički napao 13-godišnjeg dječaka, a prema informacijama u medijima riječ je o muškarcu srpske nacionalnosti, pripadniku navijačke skupine Grobari kojega je zasmetala maska s hrvatskim obilježjima koju je dječak imao na licu.

“Očekujem da se postupi sukladno zakonu”

Napad se dogodio jučer u 7:30 sati ujutro, ispred pekarnice u ulici dr. Ante Starčevića. Komentar o ovom događaju dao nam je Ivan Penava. On je potvrdio informacije iz medija te rekao:

“To su informacije koje opisuju situaciju, to su i službene informacije. U ranojutarnjim satima ničim izazvan, odnosno izazvan maskicom s hrvatskim obilježjima, napadač je nasrnuo na dijete. U Vukovaru, u Hrvatskoj. To je ono što mi neprestano govorimo, da je nevjerojatno da se takve stvari događaju. Međutim, ne bih dizao tenzije na tu temu – mislim da su to ipak pojedinci s kojima se institucije ove države moraju obračunati sukladno zakonu, dakle, represivni aparat i pravosuđe. Unatoč svim njihovim manjkavostima očekujem da oni postupe sukladno zakonu i da jasno pokažu javnosti da je tako nešto neprihvatljivo.”

maska zbog koje je dječak napadnut

Također je dodao:

“Dakle, riječ je o djetetu koje je čekalo red u pekari kada mu je ničim izazvan prišao taj čovjek, skinuo mu masku, udario ga – sve su snimile nadzorne kamere. Jedno dijete iz Vukovara, u Hrvatskoj, ima sada traumu vjerojatno za cijeli život samo zato što je nosio masku koja na sebi ima simbol države u kojoj to dijete živi.”

“Očito je da mržnja još u nekima živi”

Napadač je Miloš Bačić

U utorak je novinar Velimir Bujanec na svom facebook profilu objavio i da je doznao identitet napadača. 

“VUKOVAR: BUJICA EKSKLUZIVNO DOZNAJE IDENTITET RAZBOJNIKA KOJI JE NAPAO 13-GODIŠNJEG DJEČAKA! Hrvatska nacionalna obilježja smetala su Milošu Bačiću!

Policijska uprava vukovarsko-srijemska službeno je potvrdila da je motiv jučerašnjeg napada na 13-godišnje dijete u Vukovaru, u 7:30 sati ujutro, ispred pekarnice u Ulici dr. Ante Starčevića – zaštitna maska s hrvatskim nacionalnim obilježjima, koju je dječak nosio, a zasmetala je 30-godišnjem nasilniku.

Redakcija Bujice upravo je ekskluzivno doznala da je 30-godišnji napadač, čiji se identitet skriva – Miloš Bačić! Nasilnik koji tuče djecu je velikosrpski ekstremist, od ranije poznat policiji. Bačić je već sudjelovao u sličnim incidentima i napadima navijačkih skupina ‘Grobara’ na hrvatske mladiće i nogometne navijače… Iz policijskih izvora doznali smo da je svojedobno bježao pred hrvatskim redarstvom u Srbiju, zbog sitnog kriminala…

13-godišnjem Hrvatu Bačić je zadao više udaraca rukom u glavu, a udarao ga je i nogama te mu prijetio smrću! Dijete je potražilo pomoć u Vukovarskoj bolnici, a napadač je uhićen i još se uvijek ne zna na koji će način biti okarakteriziran ovaj kukavički zločin.” – napisao je Bujanec. 

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj da se u Vukovaru događaju ovakvi incidenti. Prošle godine došlo je do sukoba između navijača BBB i ‘Delija’ i ‘Grobara’. Prema dostupnim informacijama upravo su Delije i Grobari napali vođu BBB u Vukovaru koji je u tom trenutku šetao sa suprugom i djetetom.

Prošle godine u rujnu gradonačelnik Penava osvrnuo se na pronalazak velike količine oružja kod osobe srpske nacionalnosti, pripadnika Delija iz Borova te ukazao kako upravo Delije na stadionima šalju uznemirujuće poruke.

“Ne osjećam se sigurno kao gradonačelnik ni kao građanin Vukovara s ovakvim transparentima na ćirilici – na utakmici u Vukovaru” – nastavio je pokazujući fotografije tih transparentata.

“Na istom tom stadionu – zapaljena jedna hrvatska zastava, zapaljena druga hrvatska zastava” – pokazivao je Penava fotografije s tribina: “Treća hrvatska zastava, a ispod nje vam je odmah vukovarska zastava ukradena s Trpinjske ceste koja je isto zapaljena na istoj utakmici.”

“Na kraju, evo još jedne slike, iako ih ima više nego što ih mogu pokazati – Vukovar na ćirilici i famozni tenk, zastava s 4 S – uoči 18. studenog ili oko toga dana.”

“Dodat ću samo riječi golmana istog kluba, da je rođen u srpskom Kninu i srpskoj Dalmaciji itd.” – rekao je Penava nastavljajući:

“Ne znam tko se može osjećati sigurno pored takvih poruka. Nemam ovdje fotografiju, ali vam je poznato da se uz te poruke često nalazi fotografija Draže MihajlovićaMomčila Đujića itd. Ono što se ja pitam, a nisam čuo da je itko u ovoj državi reagirao na tu temu, je li organizacija koja pali i ruši hrvatske simbole – ovdje govorimo o državnoj zastavi, o zastavi grada Vukovara, o aspiracijama na hrvatski teritorij, prijetnjama da “se dogodine vidimo u Kninu”, liniji “Virovitica-Karlovac-Karlobag, o “srpskim zemljama”, o SAO Krajini – kako normalna država tretira i kažnjava ovakve organizacije? Mislim da ćemo se svi složiti da su ovo, ni više ni manje, nego terorističke organizacije.”

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Mihael Tikvica/Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.