Perica, Aralica i Tuđman protiv uklanjanja HOS-ove ploče, za J. Kosor to je provokacija

30.08.2017. 09:29:37

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je u središnjici HDZ-a okupio najuže vodstvo stranke te ministra uprave Lovru Kuščevića kako bi se pronašlo rješenje za HOS-ovu ploču u Jasenovcu.
Plenković je nakon sastanka izjavio da traže zakonski put za zamjenu HOS-ove ploče s pozdravom “za dom spremni” u amblemu te postrojbe te rješenje u kojem sadržaj ploče (podignute u spomen na 11 poginulih pripadnika HOS-a) ne bi ugrožavao ničije osjećaje. – Tražimo način da se kontekst Jasenovca stavi u korelaciju s onim što piše na ploči, uz puno poštovanje prema žrtvi 11 pripadnika HOS-a. Međutim, kontekst ustaškog režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu – poručio je Plenković. Na pitanje je li kompromis da ostane ploča, a da se makne samo natpis ili da se ploča premjesti, Plenković je ponovno odgovorio da traže rješenje koje neće ugrožavati ničije osjećaje. Zamjena ploča Iz svega proizlazi da bi rješenje moglo biti u zamjeni HOS-ove ploče onom na kojoj u grbu HOS-a ne bi pisalo “za dom spremni”, što nam je neslužbeno potvrdio i izvor iz Vlade. Međutim, konačno rješenje još nije definirano ili ga barem u HDZ-u ne otkrivaju, a ono neće ni biti jednostavno jer trenutačna zakonska regulativa ne omogućava uklanjanje ploče, a niti svi u HDZ-u dijele mišljenje da ploču treba maknuti. Izvori iz HDZ-a koji su bili na sastanku ni u neslužbenim razgovorima nisu bili voljni otkrivati detalje mogućeg rješenja. Izvor iz Vlade kaže da u slučaju HOS-ove ploče u Jasenovcu nije pitanje je li ZDS legalno upisan u grb te postrojbe, budući da je još osam udruga registrirano s tim pozdravom, nego je li ZDS, koji se veže uz ustaški režim, primjeren u Jasenovcu. Koja će biti tehnička izvedba “zamjene ploča” moglo bi se doznati idućih dana jer se sastanci nastavljaju i danas kada bi se, kako doznajemo, vrh HDZ-a trebao sastati s pripadnicima HOS-a. Naime, teško da Vlada bez njihove privole (bez dramatičnih scena) može postaviti “zamjensku” ploču. U svakom slučaju, ministar Kuščević mora napisati odgovor na interpelaciju SDP-a o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu iz čega bi moglo proizići rješenje, ako se ono ne definira izmjenama određenih zakona ili pak pozivanjem na mišljenje Ustavnog suda o ZDS u slučaju Joe Šimunić, piše  vecernji.hr.
– HOS-ova ploča mora ostati u Jasenovcu, a protivnike te ploče treba uvjeriti da ZDS u njezinu grbu ne znači slavljenje ustaškog režima, nego da je ta ploča postavljena u spomen žrtvi pripadnika HOS-a. Drugo, stranke ljevice moraju shvatiti da komunizam kao osnova njihove stranačke ideologije mora biti uklonjen. Treba izjednačiti komunizam i fašizam, a iz antifašizma apstrahirati komunističko vodstvo – rekao je Aralica. Podsjetio je da se ni Ivica Račan ni Stjepan Mesić nisu obračunali sa simbolima totalitarnih režima.
Uklanjanjem HOS-ove ploče, zapravo uklanjate ljude koji su ginuli za demokratsku Hrvatsku, a oni koji to rade zauzimaju stranu velikosrpskih agresora koji su tvrdili da su hrvatska politika i hrvatska ideja ustaške – rekao je Tuđman napomenuvši da je premijer Plenković na kliskom terenu. Đuro Perica također kaže da ploča mora ostati jer je to jedino po zakonu, a da je micanje ZDS iz grba HOS-a na toj ploči podilaženje političkim primitivcima. Bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da bi ona, da je na mjestu Plenkovića, odmah nakon što je ploča osvanula u Jasenovcu pozvala HOS-ovce i s njima razgovarala dok ih ne bi uvjerila da ona tamo ne može biti.

Autor: