OBRAZLOŽENJE PRESUDE PERKOVIĆU I MUSTAČU NA 250 STRANICA Nobilo najavio žalbu

16.03.2017. 18:18:20

OBRAZLOŽENJE PRESUDE PERKOVIĆU I MUSTAČU NA 250 STRANICA Nobilo najavio žalbu: 'Pratesa su osudili prema iskazu Sindičića, a njega se ni ne spominje!'
Visoki zemaljski sud u Münchenu izradio je pisani otpravak presude kojom su nekadašnji šefovi Službe državne sigurnosti Josip Perković i Zdravko Mustač proglašeni krivim i osuđeni na doživotni zatvor zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj. Peteročlano sudsko vijeće njemačkog suda, kojim je predsjedao sudac dr. Manfred Dauster, presudu s obrazloženjem otpremilo je strankama u postupku prošli tjedan. Perkovićev branitelj, odvjetnik Anto Nobilo potvrdio nam je da je ovaj tjedan presudu i primio. Primitak presude potvrdili su nam i odvjetnici oštećene udovice Stjepana Đurekovića, sutužiteljice Gizele Đureković, zagrebački odvjetnici Zrinka i Siniša Pavlović. - Tek smo danas dobili presudu, a s obzirom na to da je obrazloženje dosta obimno, radi se o oko 250 stranica, nismo ga još uspjeli proučiti pa za sada ne možemo davati nikakve komentare - izjavio je odvjetnik Pavlović. Perkovićev branitelj rekao nam je da je on presudu dobio prekjučer te da je odmah uočio kako se obrazloženje presude protiv Perkovića i Mustača razlikuje od obrazloženja presude kojom je 2008. osuđen Perkovićev doušnik Krunoslav Prates. - Presuda protiv Pratesa temeljila se na iskazu Vinka Sindičića, a njega u ovoj presudi uopće nema - izjavio je odvjetnik Nobilo. Perkovićeva i Mustačeva obrana već su ranije, sukladno njemačkom zakonu, obavijestile sud da će se žaliti na presudu izrečenu 3. kolovoza prošle godine. Sada svoje žalbe u propisanom roku moraju sastaviti i podnijeti, a o njima će odlučivati Savezni vrhovni sud SR Njemačke. Pritom treba napomenuti da se u žalbenom postupku neće razmatrati činjenična pitanja, dakle stanje i ocjena samih dokaza provedenih tijekom suđenja, nego samo proceduralni žalbeni razlozi. To zapravo znači da se ova prvostupanjska presuda može ukinuti samo ako najviši njemački sud utvrdi propuste u proceduri nižeg suda, odnosno moguća kršenja prava okrivljenika tijekom postupka. Visoki zemaljski sud u Münchenu najprije je 2008. osudio Perkovićeva doušnika Krunoslava Pratesa za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu, smatrajući da je dao Perkoviću ključ garaže i dojavio mu vrijeme njegova dolaska u garažu u Wolfratshausenu kod Münchena, u kojoj su ga neposredni izvršitelji dočekali i ubili. Sljedeće godine ta je presuda postala pravomoćna. Perković i Mustač, kao šefovi SDS-a tadašnje SR Hrvatske, teretili su se da su sudjelovali u pripremi i organizaciji, odnosno nalaganju te političke likvidacije, ali su bili nedostupni njemačkim vlastima sve do ulaska Hrvatske u EU. Nakon cijele peripetije oko Lex Perkovića 2013., na koncu su početkom 2014. ipak predani Nijemcima i od tada se nalaze u istražnom zatvoru u Münchenu. Suđenje im je trajalo gotovo dvije godine, održane su 124 rasprave, a onda je prošlog ljeta donesena presuda kojom su obojica proglašeni krivima za teško ubojstvo, počinjeno na podmukao način i iz niskih pobuda.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.