Perkoviću se približava Dan D, hoće li Vlada nastaviti štititi kriminalne udbaške strukture?

27.11.2013. 12:58:48

27.11.2013.

Prema Zakonu o pravosudnoj suradnji o kaznenim stvarima s državama članicama EU stoji da je županijsko državno odvjetništvo dužno europski uhidbeni nalog proslijediti mjerodavnom županijskom sudu; u Perkovićevom slučaju, Županijskom sudu u Velikoj Gorici Pitanje je gdje je taj nalog i tko ga je zadržao.

Nakon donošenja sramotnog Lex Perković te pritiska europskih institucija i hrvatske javnosti, hrvatska se Vlada skrušeno obvezala nakon 1. siječnja iduće godine početi primjenjivati izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije. Početak primjene tog zakona trebao bi biti krucijalan za sudbine bivših Udbaša (odnosno SDS-ovaca) predvođenih Josipom Perkovićem i Zdravkom Mustačem, za kojima je Njemačka raspisala tjeralicu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Što će se dogoditi nakon 1.siječnja?

- Nema se tu što misliti. Može se samo razgovarati hoće li se Perkovića izručiti ili neće – kaže nam Bože Vukušić, ekspertni svjedok njemačkog tužiteljstva i obavještajni analitičar. Naime, u Zakonu postoje stavke prema kojima bi ga Vlada mogla odbiti izručiti.

- Postoji nekoliko fakultativnih razloga da se izručenje odbije, ali oni su to mogli napraviti i bez izmjene Zakona i bez izmjene Ustava. Problem je odluka Vrhovnog suda prema kojem hrvatski sud nema pravo ni istraživati je li to kazneno djelo otišlo u zastaru ili ne. Ako je ta odluka egzemplarna, Perković je već morao biti izručen. Nema se što čekati – objašnjava Vukušić.

Naime, Vrhovni sud RH ove je godine u slučaju europskog uhidbenog naloga koji je Hrvatskoj stigao iz Slovenije odlučio da se ne odlučuje po hrvatskim nego zakonima zemlje koja je izdala EUN. No, naravno, Perković je još uvijek slobodan.

Gdje je zapelo?

Prema Zakonu o pravosudnoj suradnji o kaznenim stvarima s državama članicama EU stoji da je županijsko državno odvjetništvo dužno europski uhidbeni nalog proslijediti mjerodavnom županijskom sudu; u Perkovićevom slučaju, Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

- Pitanje je gdje je taj nalog i tko ga je zadržao. Oni su morali proslijediti taj zahtjev Županijskom sudu u Velikoj Gorici. Nisu to napravili. Znači da nešto muljaju – kaže Vukušić.

Na naše upite institucijama gdje je zapelo s prosljeđivanjem zahtjeva, nema odgovora. Što će se dogoditi nakon 1. siječnja 2014., možemo samo špekulirati. Dok neki analitičari misle da će Vlada zbog velikog pritiska EU biti dovedena pred zid i biti prisiljena izručiti Perkovića, drugi govore o "rješavanju problema" starim udbaškim metodama. Spominjalo se i moguće Perkovićevo skrivanje izvan Hrvatske, u kojem je kontekstu bilo govora o Makedoniji.

Siječanj bi na hrvatskoj političkoj sceni mogao biti izuzetno zanimljiv. Hoće li Vlada nastaviti štititi stare udbaške strukture? Ostaje vidjeti.

 
  • Autor: Z.S.
  • Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.