Peter Szijjarto: Ograda koju Mađarska postavlja nema veze s Hrvatskom i Hrvatima

24.09.2015. 08:53:48

Planiramo podići fizičku zapreku na mađarsko-hrvatskoj granici gdje je to potrebno, na mjestu na kojemu val migranata prolazi kroz Mađarsku. Ograda koju Mađarska postavlja na granici s Hrvatskom nema veze s Hrvatskom i Mađarskom niti s Hrvatima i Mađarima, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto i pozvao na komunikaciju jer predviđa da će se migrantska kriza nastaviti i granica se mora braniti. "Planiramo podići fizičku zapreku na mađarsko-hrvatskoj granici gdje je to potrebno, na mjestu na kojemu val migranata prolazi kroz Mađarsku. No, htio bih nešto razjasniti: ova ograda nema veze s Hrvatskom i Mađarskom, nema veze s Hrvatima i Mađarima, kao što ni ograda između Srbije i Mađarske nema veze s bilateralnim odnosima", rekao je Szijjarto u intervjuu za Dnevnik HTV-a. Međutim, upozorio je na važnost komunikacije između čelnika dviju zemalja jer se problemi bez nje ne mogu riješiti. "Ako želite poslati vlak u Mađarsku vaš bi ministar unutarnjih poslova trebao kontaktirati našeg ministra unutarnjih poslova, objasniti u čemu je problem, porazgovarati o njemu. Nije bilo u redu da smo iz izjave za javnost vašeg premijera morali doznati da ćete sve pustiti da prođu", kazao je ministar ističući da se "tako u Europi ne rješavaju problemi". Szijjarto je upozorio da ova migrantska kriza neće nestati i političari to moraju shvatiti i poduzeti mjere da bi se mogli s njom nositi. "Ono što bismo mi, ali i hrvatski političari trebali učiniti jest da shvatimo ovaj izazov onako kakav doista jest. Ovo nije samo još jedan jednostavan problem vezan za migraciju i izbjeglice. On neće nestati potkraj godine. To je masovna migracija", kazao je. "Da bismo se mogli nositi s tim izazovom, moramo braniti našu granicu. Da je Grčka djelovala u skladu s europskom regulativom, sa schengenskom regulativom, da može obraniti svoje granice uz pomoć Europe, onda ne bismo trebali ovakve mjere". Szijjarto je ranije u srijedu rekao, a prenijela je mađarska agencija MTI, da je njegova zemlja podvrgnuta nezasluženim napadima hrvatskog premijera Zorana Milanovića te mu poručio neka predizbornu kampanju vodi u Hrvatskoj i ne uvlači u nju Mađarsku. Kazao je da Milanović bez razloga kritizira Mađarsku, ali i Srbiju i podsjetio da je njegova zemlja primila 230.000 izbjeglica i većinu registrirala. Također je upozorio da Grčka i Hrvatska uzrokuju ozbiljne probleme Mađarskoj i Srbiji, uključujući i gospodarsku štetu, ali i kazao da Budimpešta i Beograd žele "učvrstiti gospodarsku suradnju" jer je u "vremenu izazova prijateljstvo još važnije nego inače". "Uvjeren sam da Srbija i Mađarska imaju blistavu zajedničku budućnost", kazao je Szijjarto i dodao da dvije vlade neće dopustiti da bilateralni odnosi postanu žrtva migrantske krize. Zahvalio je Srbiji što nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske koja od nje traži da izbjeglice šalje u Mađarsku. Szijjarto je u Senti zajedno sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem otvorio tvornicu "Tisza Automotive".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.