Petir ispitivala Izetbegovića zbog Orašja, evo što joj je odgovorio

08.11.2016. 18:47:10

Izrazila je svoju zabrinutost posljednjim događajima i uhićenjima hrvatskih branitelja u Orašju te je istaknula da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je razmjena stajališta s Predsjednikom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićem. Izetbegović je govorio o viziji Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, koracima koji su do sada učinjeni te o prijetnjama i izazovima s kojima se trenutno suočavaju. U raspravi koja je uslijedila nakon razmjene stajališta, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir iskazala je punu potporu integraciji Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO kao i svim naporima u provođenju nužnih reformi, pogotovo u području nezavisnosti pravosuđa te vladavine prava. Izrazila je svoju zabrinutost posljednjim događajima i uhićenjima hrvatskih branitelja u Orašju te je istaknula da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, a optužnice su podignute samo protiv branitelja hrvatske nacionalnosti koji su svih ovih godina živjeli u Orašju. Rekla je da je apsurdno, ukoliko je postojala sumnja u ratni zločin, da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine upravo sada pokrenulo postupke prema zahtjevu Policije Republike Srpske protiv hrvatskih branitelja koji imaju i hrvatsko državljanstvo te su državljani EU. "Percepcija je javnosti da ovi procesi imaju isključivi politički karakter usmjeren protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini", konstatirala je Petir. Pitala je Izetbegovića, s obzirom da u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dolazi do učestalih kadrovskih promjena, "može li se garantirati da će u ovom slučaju biti proveden pošten proces, prema najvišim pravnim standardima, objektivno i pravno utemeljen bez uplitanja političkih struktura i interesa Bošnjaka i Srba u Bosni i Hercegovini". U svom odgovoru Izetbegović je izrazio zadovoljstvo odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodao da je tempiranje uhićenja vrlo blizu komemoracija hrvatskih stradanja u Domovinskom ratu i nakon posjeta predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića nespretna i nesretna stvar. Istaknuo je da se političari u Bosni i Hercegovini ne miješaju u sudske procese te dodao da smatra da sudovi rade neovisno. Iskazao je nadu da će svi optuženi imati pošten proces. Smatra da posljednja uhićenja narušavaju odnose Hrvatske i BiH te da stvaraju nepotrebne dodatne tenzije. Referirajući se na smjene u Tužiteljstvu, izjavio je da su se one dogodile zbog toga što ti ljudi nisu dobro radili svoj posao.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.