Pilip Karaula: 'Ćirilične ploče su prvi korak u planskoj izmjeni demografske slike Vukovara'

10.09.2013. 08:47:55

Potpredsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara smatra kako će pripadnike većinskog naroda ova situacija dovesti u još nepovoljniji položaj pri zapošljavanju, jer pripadnici nacionalnih manjina već imaju prednost pri zapošljavanju. Ogorčen postavljanjem dvojezičnih natpisa Pilip Karaula iz HDZ-a, novi potpredsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara, koje je konstituirano tek u trećem pokušaju, poručuje kako su ploče prvi korak ka ostvarivanj posve drugog cilja. Podsjetimo, za predsjednika Gradskog vijeće grada Vukovara, izabran je Željko Pinjuh iz vukovarskog SDP-a,dok su njegovi zamjenici predsjednik vukovarskog HSP AS-a Marijan Pavliček i HDZ-ov vijećnik Pilip Karaula. U svom priopćenju poručio je kako  će odsad svi svi pečati i štambilji morati biti dvojezični, a onda slijedi obaveza da zaposlenici u tim ustanovama moraju znati i manjinski jezik i pismo. Potpredsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara smatra kako će pripadnike većinskog naroda ova situacija dovesti u još nepovoljniji položaj pri zapošljavanju, jer pripadnici nacionalnih manjina već imaju prednost pri zapošljavanju. Nakon ratnih strahota u kojima je prepolovljen broj Hrvata u Vukovaru, dogodilo se naseljenjavanje grada srpskim stanovništvom sa okupiranog prostora Republike Hrvatske, a posebno iz okolnih sela, te nemali broj onih koji su došli u Vukovar iz drugih gradova, kao npr. Zagreba, Osjeka, Bjelovara, Rijeke i drugih. ''Ovdje su zaposjeli prazne stanove, nerjetko baš one koji su napustili zločinci  su pobjegli iz Hrvatske. Dakle, ciljano i planirano mjenja se demografska slika grada. Kada su shvatili da im ni to ne ide po planu, promjenili su i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i potrebnih 50 posto, što je europski standard, smanjili na 33 posto'', piše u priopćenju Pilipa Karaule. Vukovarski HDZ smatra kako su Srbi  pristupili provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a na temelju netočnih podataka o broju građana. Kako poručuju čudno je kako popis birača donedavno tek nedavno smanjen na 28 000, što je opet jednako popisu stanovnika. Isto tako u osnovnim školama samo 20 posto djece pohađa nastavu na srpskom jeziku a poznato je kako je SDSS je na izborima dobio samo 10 posto glasova. Stoga, puno bi toga u Vukovaru bilo jasnije kada bi se provodio  Zakona o prebivalištu što vladajući uporno ne žele, a čime bi se dobile bi prave brojke i svi međunacionalni problemi ne bi ni postojali, stoji u priopćenju Plipa Karaule, potpredsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.