Piloti 'Krila Oluje' odlučili napustiti Hrvatsku, Kotromanović hitno reagirao!

05.03.2015. 16:43:12

"Sam zahtjev, kao ni posljedična odluka o istom, ma kakva ona bila, a koja će uslijediti nakon što se obave razgovori s pilotima, neće utjecati na borbenu spremnost i sposobnosti OSRH, odnosno HRZ-a i PZO-a u segmentu obuke i treninga pilota", ističu iz MORH-a. Nije novost da kvalitetan kadar u posljednje vrijeme sve više napušta Hrvatsku. Najčešće je riječ o mladim školovanim ljudima koji u Hrvatskoj ne nalaze priliku za zaposlenje, osobito ono u struci. Ovoga su puta veliku prašinu podigli piloti – instruktori na avionima PC-9 iz sastava HRZ i PZO, ujedno i članovi akro-grupe "Krila Oluje". Naime, oni su odlučili napustiti OSRH i otići u inozemstvo zbog povoljne ponude koju su dobili od jedne civilne kompanije. Defender.hr javlja da su piloti odluku donijeli jednoglasno, a ona bi mogla itekako uzdrmati HRZ i PZO jer se radi o instruktorima kakvih je u Hrvatskoj iznimno malo, a iz OSRH već je ranije otišla cijela prva generacija pilota Migova. Ante Kotromanović navodno je na njihov zahtjev hitno reagirao. Komercijalna ponuda povezuje se sa Sultanatom Omanom čiji su piloti 2014. godine dovršili školovanje upravo na hrvatskim školskim Pilatusima PC-09 na kojima lete spomenuti instruktori. Pukovnik Marinko Karačić, časnik za odnose s javnošću zrakoplovne baze u Zemuniku za medije je potvrdio da je šest pilota Krila Oluje zatražilo sporazumni raskid ugovora o radu te da je svoj šestorici isteklo deset godina obveznog ostanka u MORH-u. Sve to znači da nisu dužni vratiti nikakva sredstva, tj. da su odslužili svoje prema ugovoru. Najavio je da će se o svemu oglasiti i MORH priopćenjem. Nakon svega, MORH se i oglasio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti: Povodom zahtjeva za sporazumni raskid radnog odnosa, koji je, od strane šestorice pilota članova akrobatske grupe 'Krila Oluje' podnesen 4. ožujka 2015., Ministarstvo obrane ističe kako će navedeni zahtjev riješiti nakon obavljenih razgovora, te sukladno odredbama Zakona o službi u OS RH. Sam zahtjev, kao ni posljedična odluka o istom, ma kakva ona bila, a koja će uslijediti nakon što se obave razgovori s pilotima, neće utjecati na borbenu spremnost i sposobnosti OSRH, odnosno HRZ-a i PZO-a u segmentu obuke i treninga pilota. Naime, Eskadrila aviona raspolaže s dovoljnim brojem pilota, nastavnika letenja za provedbu svih zadaća od kojih su među ostalim i redoviti ciklus obuke hrvatskih kadeta koji se osposobljavaju za vojne pilote te program školovanja pilota iz Sultanata Oman. Glavni stožer OS RH ističe kako je riječ je o pilotima koji su u brojnim nastupima u zemlji i svijetu prezentirali i OS RH ali i Republiku Hrvatsku u cjelini. Međutim, očito su se odlučili za višestruko bolju ponudu, kojoj OSRH, na žalost, ne mogu parirati. Upravo i ta ponuda, potvrđuje kvalitetu obuke koju provode OSRH u području zrakoplovstva, a koja je prepoznata ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u svijetu. S poštovanjem, Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.