Piloti optuženi za Oluju u teškoj situaciji: Proces u Srbiji počeo, nema pomoći Hrvatske?

23.07.2022. 11:59:00

Nekoliko mjeseci nakon što je objavljeno da Srbija podiže optužnice protiv četvorice hrvatskih branitelja – vojnih pilota zbog navodnog ratnog zločina počinjenog na teritoriju BiH u sklopu oslobodilačke operacije Oluja 1995., optuženi piloti i dalje su u neizvjesnosti. Iako su predstavnici hrvatskih vlasti većinom javno izrekli potporu optuženim pilotima te najavili da će ih država zaštititi, aktualna situacija vrlo je nezavidna te optuženima nimalo ne ide u prilog. 

Proces je u Beogradu, kako pišu mediji, već započeo, a četvorici hrvatskih pilota dodijeljeni su branitelji po službenoj dužnosti, no optuženici nemaju kontakt s njima. 

Četvorica hrvatskih umirovljenih pilota, Vladimir Mikac, Danijel Borović, Željko Jelenić i Zdenko Radulja, koji su u Srbiji optuženi za ratni zločin na teritoriju BiH 7. i 8. kolovoza 1995., nalaze se u zaista nezavidnoj situaciji. U hrvatskoj Vladi ih uvjeravaju da će sve biti u redu, da će država odbaciti te optužnice, ali ovaj kazneni postupak protiv njih nesmetano se i dalje odvija. Viši sud u Beogradu odredio je svakome od njih branitelja po službenoj dužnosti, a oni su uložili žalbu na optužnice, ali Mikac i njegovi kolege o svemu tome ništa ne znaju. 

Jedan od odvjetnika govorio je za Novi list navodi da nema mogućnost stupanja u kontakt s branjenik i da bi mu pomoglo kada bi se institucije hrvatske države aktivno uključile u obranu. Nakon toga Novi je list razgovarao s pilotom Danijelom Borovićem.

– Nažalost, nakon brojnih novinskih napisa i javno izrečene potpore vrha države u smislu da će zaštititi svoje ratne pilote, ništa se značajno nije dogodilo. To je bilo sve. Evo, prvi put čujem da sam u Srbiji dobio branitelja. Naravno da bih volio, tko god on bio, da mi se javi kako bismo razgovarali o mojoj obrani. Nemam pojma niti što piše u optužnici, osim onoga što je izašlo u medijima. Moj telefonski broj nije tajan i nadam se da će taj odvjetnik doći do njega kako bi me nazvao, rekao je Borović za Novi list.

Sada kada je doznao da ga pred Višim sudom u Beogradu netko predstavlja, možda će Borović i sam pokušati nekako stupiti u kontakt s dotičnim odvjetnikom, ali čak kada bi u tome uspio, ili mu se on sam javio, ostaje otvoreno pitanje postupanja hrvatska države.

Hrvatska vlast ne može ništa učiniti?

Prema Zakonu o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije kojeg je Hrvatska donijela 2011. utvrđuje se da su “ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj, kojima su osumnjičeni, optuženi i/ili osuđeni državljani Republike Hrvatske”. Stoga hrvatska vlast sada, sukladno tom zakonu, očito neće poduzeti nikakve korake glede suđenja u Beogradu. Ipak, vlast bi trebala bi pronaći način da pomogne hrvatskim pilotima koji se sada nalaze u neizvjesnoj situaciji – jer se proces u Srbiji protiv njih – nesmetano vodi.

– To je sve skupa potpuno apsurdno, a najgore prolazimo nas četvorica koji smo optuženi. Mi smo žrtve, baš smo u lošoj poziciji. Želio bih stvarnu pomoć hrvatskih vlasti u sudskom postupku, a ne samo javno izrečenu deklarativnu podršku. Negdje, valjda u MORH-u, postoji arhivirana dokumentacija iz tog vremena koju treba zatražiti, a koja dokazuje da ja nisam sudjelovao u zapovjednom lancu, da nisam učinio ništa od toga što mi se u optužnici, barem prema onome što je objavljeno u medijima, stavlja na teret. Ako naša državna tijela odbiju preuzeti optužnicu, a to je najavljeno, neću ni znati za što me konkretno okrivljuje srpsko tužiteljstvo. Jedino u slučaju da mi moj odvjetnik dostavi tu optužnicu. Doista ne znam što bih, vjerujem, ako ništa drugo, da će me moj odvjetnik braniti u Beogradu u skladu s etičkim standardima struke, kazao je Borović.

U nezavidnoj su situaciji…

Nakon što je Mikcov odvjetnik Aleksandar Olenik progovorio za Novi list o nemogućnosti da stupi u kontakt sa svojim branjenikom i činjenici da bi mu pomoglo kada bi se institucije hrvatske države aktivno uključile u obranu, jučer je Novi list razgovarao s Borovićem koji se proteklih mjeseci jedini od optuženih pilota javno eksponirao. On uopće ne skriva nezadovoljstvo odnosom prema njemu. Htio bi da mu se javi odvjetnik iz Srbije koji mu je dodijeljen, za kojeg do jučer nije niti znao da ga ima, a želio bi i da nadležni u Hrvatskoj dostave tom odvjetniku dokumentaciju potrebnu da ga kvalitetno brani. Svjestan je, međutim, da Zakon o ništetnosti iz 2011. to ne dopušta. I tako se Borović, kao i ostali piloti, našao u krugu iz kojeg, čini se, nema izlaza. 

Borović: “Ne mogu putovati nigdje u inozemstvo”

Iz svega proizlazi da njemu nije svejedno kako će završiti sudski proces protiv njega u odsutnosti, pred Višim sudom u Beogradu. Sigurno je da se ne mora bojati da bi ga hrvatske vlasti izručile Srbiji, ali nije riječ isključivo o tome.

– Još u ožujku sam službeno upozoren da je Srbija preko Interpola zatražila provjeru moje adrese. Poslije toga ja nisam prešao hrvatsku granicu, iako sam prije znao putovati u inozemstvo. Nigdje ne mogu ići, ne samo u Srbiju. Ne želim da me, ako prijeđem granicu, negdje pritvore i potom možda izruče Srbiji. Osim toga, što god ja mislio o tom sudu i optužnici, ne želim da presudom za ratni zločin budem obilježen do kraja života jer znam da ne postoje nikakvi konkretni dokazi da sam ja za bilo što odgovoran. Nikada ničija zapovijed u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nije bila da se gađa civilnu kolonu. Zato mi nimalo nije svejedno i moj je interes da se ovo u cijelosti raščisti, zaključuje Borović.

Premijer Andrej Plenković se krajem svibnja sastao s optuženim pilotima i tada je izjavio da Hrvatska “ima na raspolaganju mehanizme kojima će ih zaštititi”. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.