Pisma 4 ugledna specijalista koji su pet godina upozoravali: Zaustavite psihijatra zlostavljača

06.09.2020. 09:48:00

‘Osjećam duboku zabrinutost prema postupcima odjelnog kolege... duboko je povrijedio granice odnosa pacijent-liječnik‘

Nakon što je Jutarnji list u petak, 4. rujna, objavio priču o varaždinskom psihijatru koji je seksualno nasrtao na svoje pacijentice, manipulirao njima i upuštao se u seksualne odnose, u redakciju se javilo još nekoliko žena, koje su imale neugodna iskustva s istim liječnikom. Svim je pričama zajedničko nekoliko stvari: sve su žene tada bile jako mlade, najstarije u ranim dvadesetima i nisu imale nimalo samopouzdanja. Doktor im je takvima komplimentirao i brzo ih vezao uz sebe. A onda bi, kaže nam Maja, kojoj to nije pravo ime, krenuo u napad. - Bila sam srednjoškolka, s tek napunjenih 18 godina. Imala sam razne ekscese u ponašanju i bila sklona samoubojstvu. Nakon jednog takvog ekscesa, profesorica me hitno, usred nastave, poslala u bolnicu, na razgovor sa psihijatrom. I danas se živo sjećam hodnika u prizemlju i nekoliko ljudi koji su tamo sjedili. Malo sam čekala pa su me pozvali u prvu ordinaciju s desne strane.. Za stolom je bio mlad čovjek, bez bijele kute, casual odjeven. Nikad ne bih mislila da je to psihijatar. Kao čovjek koji vani sjedi na kavi. Na zidovima je bilo puno slika, ništa mi to nije sličilo na liječničku ordinaciju. U sjećanju mi je ostala afrička maska i njegova slika s predsjednikom Tuđmanom, koji mu daje neki papir. Samopouzdanje mi je bilo jako nisko. Nitko se nije želio sa mnom družiti, uopće me nisu prihvaćali u školi - govori nam Maja. Vrlo je zgodna djevojka, ali ni danas to ne vjeruje.

- Kasnije mi je počeo govoriti “pa zašto tako razmišljaš o sebi, pa mlada si, zgodna, inteligentna...”. Kompliment za komplimentom, meni je to imponiralo, definitivno mi je dizao samopouzdanje. Potom je otvorio Facebook profil i rekao mi neka ga dodam kao prijatelja, a on će po mojim statusima i objavama pratiti o čemu ja razmišljam, napredujem li ili ne. Mislila sam si “pa valjda čovjek zna kaj dela”. Rekla sam to i mami i ona je zaključila isto. Sjećam se jedne subote, bila sam vani s bratićem. Javio mi se oko 22 sata, pitao me gdje sam, jesam li budna. Rekla sam da sam vani. Ispitivao je gdje sam, napisala sam. Pitao s kim sam. Ispitivao što radimo. Cijelu večer. Završili smo na nekoj fešti, napisao mi je “šteta kaj si s prijateljima, da nisi mogli smo se vidjeti”. Ispitivao me da idemo van, ali nismo otišli. Tad sam imala ispade koji su uključivali bacanje stvari, grebla sam samu sebe, čupala si kosu. Rekao mi je “idući put kad budeš živčana, nemoj se drapati, nego zamisli da ti ljubim sise”. Na terapije je znao doći u majici/potkošulji, preplanuo, mišićav, u trapericama. Rekao mi je da ima 26, 27 godina. Bilo mi je to čudno, računala sam si to doma. Sjetila se slike s Tuđmanom koja me se dojmila. Pa sam si mislila, ako sam ja bila klinka kad je umro, a on je osam godina stariji od mene, nije mi to nikako štimalo. Pa sam ga to i pitala, a on mi je rekao da je Tuđman njihov obiteljski prijatelj. Uskoro sam našla dečka, nisam htjela piti tablete i rekla sam da ne želim više dolaziti. Samo me pitao “kaj ne želiš da se više vidimo?”. Rekla sam da ne želim i to je bio kraj terapija. U međuvremenu je izbrisao i Facebook profil - zaključuje svoju priču Maja.

Teško stanje

Ona je, kaže, sad sretna, što je ispalo tako kako jest, jer kad je pročitala svjedočenja u Jutarnjem i slušala TV prilog u Provjerenom Nove TV, i njoj se moglo dogoditi što i drugim djevojkama. Osobito joj se, kaže, smučila priča o djevojci kojoj je liječnik, prema navodima, dirao grudi da provjeri “ima li mlijeka”. Radilo se o tada teško anksioznoj djevojci kojoj je psihijatar dao lijekove čija nuspojava može biti i laktacija, pa joj potom gnječio grudi “kako bi vidio ima li mlijeka”. Osam godina kasnije, u teškom se stanju obratila psihoterapeutu Nebojši Buđanovcu i ispričala mu svoju priču.

- Predala je predmet DORH-u, ali rečeno joj je da je prekasno i da je to u zastari - ispričao nam je Nebojša Buđanovac. Osobno je, kaže, zgrožen pričom, 2016. godine liječnika prijavio Hrvatskoj liječničkoj komori.

- I još čekam reakciju - kaže. Nije Nebojša Buđanovac jedini koji je upozoravao na psihijatra. I pionir liječenja ovisnosti u Hrvatskoj, dr. Slavko Sakoman, dobro je upoznat s ponašanjem prozvanog psihijatra.

- Roditelji su mi prije dvije godine u ordinaciju doveli maloljetnu kćer po drugo mišljenje u vezi njezinog psihičkog zdravlja. U anamnezi mi je ispričala da je doživjela šok kad ju je psihijatar u bolnici počeo dirati i neprimjereno joj se približavati. Doživjela je to kao seksualni napad. Počela je vrištati i pobjegla je - priča nam doktor. I kaže da to nije bilo prvi put da sluša o tom slučaju.

- Prije devet mi je godina, u jednom trenutku, kolega psihoterapeut rekao da mu se pacijentica požalila na psihijatra. Imao je honorarni ugovor u jednom od tek otvorenih psihijatrijskih ambulanti pri Zavodu za javno zdravstvo. Počeo sam ga promatrati i učinilo mi se da zaista nešto nije u redu s njegovim ponašanjem pa sam sugerirao da mu se ne produlji ugovor - rekao nam je dr. Sakoman. Zavod sa psihijatrom nije produljio ugovor. Doktor Sakoman nedavno je pozvan da u jednom sudskom procesu posvjedoči o svojim saznanjima u vezi psihijatra. Je li sklon neprimjerenom ponašanju. - Ispričao sam sve i tražio da se pitanje etike njegovog rada stavi na dnevni red. On je to u tom procesu negirao i nije snosio nikakve sankcije. Sugerirao sam osobi s kojom se sudi da krene preko medija, jer izgleda ovako od njegovog sankcioniranja neće biti ništa - kaže dr. Sakoman. Njemu je, kaže, “katastrofalno kad jedna mlada osoba, ranjiva i sama, naleti na takvu osobu koja ju koristi za svoju pohotu”. Bivša šefica prozvanog psihijatra, pokrenula je, ispričala je Jutarnjem, postupak protiv njega, ali su ju odmah smijenili s mjesta šefa Odjela psihijatrije. Bila je, kaže, izložena pritiscima i napustila bolnicu. Psihijatar ju je tužio za mobing i taj proces još nije gotov.

Žena koja se obratila dr. Sakomanu da posvjedoči svoja saznanja o doktoru i sama je psihologinja. Psihijatar je izmanipulirao i zaveo njezinu kćer, djevojku tada sa psihičkim teškoćama. Ona se zove Petra Milković, to joj je pravo ime i prezime i odlučila je javno ispričati svoju priču. Nakon razgovora s njom, nazvali smo odvjetnicu prozvanog psihijatra, Željku Brlečić. Zamolili smo ju da prije objave iznese stranu priče svoga branjenika, da se očituje o optužbama na njegov račun..

- Znadete li da je ona bila u ljubavnoj vezi s mojim branjenikom? - pita.

- Znamo, ali ona nije jedina koja svjedoči o njegovom neprimjerenom ponašanju - odgovaramo. Odvjetnica Brlečić još je rekla da ne može komentirati a da se ne savjetuje s branjenikom. Ponudili smo pričekati nekoliko sati, do roka za tiskaru. Do trenutka tiskanja ovog teksta, nije se povratno javila. Čim dobijemo odgovor, odnosno odgovor njezinog branjenika, mi ćemo ga objaviti.

Petra je bila studentica klavira i učila za fizioterapeuta. Kad joj je dijagnosticirana multipla skleroza, savjetovali su joj odlazak psihijatru. Trebala je pripremiti um na nemoć desne ruke koja će uslijediti. Jer to znači prekid svega za što se školovala i što voli.

Psihijatru ju je poslala majka. Željela ja kćeri najbolje. U Dom zdravlja gdje je radila, došao je mladi doktor. Učinilo joj se da će mlada cura lakše razgovarati s njim. Uostalom, kaže, profesionalac je.

Prijave institucijama

Nakon druženja s doktorom, Petra je odbacila sve što je i koga je dotad voljela. Starija i hladne glave, danas priča:

- Odmah me počeo uvjeravati da mi je dečko psihopat. Manipulirao je mojim umom. Uskoro sam vjerovala da je moj jedini prijatelj - govori Petra. I ne čudi se da ju je uspio izmanipulirati. Kao ni mnoge druge djevojke njezinih godina. Ne predbacuje si. Bila je bolesna, on je znao, kaže, kako ju gurnuti još dublje. - Vodio me na “terapije” u prirodu. Koristio je ezoteriju, tantru – prisjeća se. Takve je metode liječenja nisu čudile. Za druge nije ni znala. Pa nije imala s čim uspoređivati. Uskoro je došao ultimatum.

- Rekao je da biram između dečka i njega. O njemu sam bila ovisna - sjeća se, kaže, vremena kad nije razmišljala više svojim mozgom. Započeli su ljubavnu vezu, dobili dijete i počeli zajedno živjeti.

- I onda je počeo pakao. Davao mi je antipsihotike, Seroquel, zaključavao u kuću, vrijeđao me. Rekao mi je da su to antidepresivi. No, od njih padnete kao pokošeni i ne znate za sebe. Nisam čula je li dijete po noći plakalo. Ništa. Zatočena bez svjesnog uma. Htjela sam otići, nije me puštao. Htjela sam nastaviti liječiti kod psihijatra, nije bilo šanse. Na kraju sam uspjela tajno odlaziti psihijatrici, koja me pripremala za odlazak. I otišla sam, pobjegla 2015. godine preko granice, u Sloveniju. Nije me puštao na miru. Prijetio mi je uništavanjem obitelji, da će im svojim vezama srediti otkaze... Tražila sam zabranu prilaska zbog psihičkog zlostavljanja, sudski pravomoćno sam je 2018. godine i dobila - u jednom dahu govori Petra. Kao da želi sve izreći, izbaciti to iz sebe. Živi u Sloveniji i ima dvoje djece.

Njezina majka, psihologinja Marija Milković, tisuću se puta pitala bi li bilo drugačije da nije kćeri preporučila baš tog psihijatra. Profesionalka u njoj govori joj da nije imala razloga sumnjati u kolegu, majka se pita. Iz osobnog je slučaja, kaže, naučila jedno: - Uvijek se treba raspitati. Ljude sudimo prema vlastitim mjerilima. To nije garancija. Petra je bila loše. Htjela sam joj pomoći. Kad sam vrlo brzo vidjela da tu nešto ne štima, bilo je već gotovo. On je bio prejak. Kad nekog uhvatite u tu mrežu, a osobito krenu li i emocije, gotovi ste - svjesna je psihologinja. I osjećala se bespomoćno. Kao stručnjak je znala da joj preostaje samo jedno. - Ostati s njom u dobrim odnosima, jer sam znala da ću joj kad-tad trebati pomoći - zaključuje za Jutarnji Petrina majka.

Dosad je bio prijavljivan Liječničkoj komori, DORH-u, nadređenima. Kolege liječnici bezuspješno su alarmirali Hrvatsku liječničku komoru. Dr. Zemira Medved Etičkom je povjerenstvu Liječničke komore napisala: “Osjećam duboku zabrinutost postupcima odjelnog kolege, specijalista psihijatrije koji je prema izjavama dobivenih od više ženskih osoba duboko povrijedio podrazumijevane granice privilegiranog odnosa pacijent-liječnik”. I dr. Slavko Sakoman pisao je Časnom sudu HLK: “Dobio sam saznanja da se kolega u svom radu s nekim maloljetnim pacijenticama ponašao protivno liječničkoj etici. Pacijentica mi je rekla da ju je, kad je imala 16 godina, psihijata...Dr. Sakoman predložio je pokretanje disciplinskog postupka. Psihoterapeut Nebojša Buđanovac bio je konkretniji i opisao je slučaj djevojke kojoj je liječnik antidepresivima uzrokovao laktaciju pa joj gnječio grudi da vidi curi li iz njih mlijeko. Jedan od podnesaka Liječničkoj komori potpisalo je četiri liječnika. - Došli smo do saznanja o određenim neprimjerenim i ponavljajućim ponašanjima dr (...), a odnose se na fizičko narušavanje granica seksualne prirode tijekom psihoterapije u općoj bolnici - napisali su. Jedina sankcija koju je varaždinski psihijatar dosad snosio bio je otkaz o radu u Općoj bolnici Čakovec 1999. godine. Otkaz je dobio nakon saznanja da je u vezi sa šesnaestogodišnjom pacijenticom.

Izvor: jutarnji.hr

Izvorni autor: Višnja Gotal/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.