Pismo čitatelja Željka Poljaka-brata poginulog vukovarskog branitelja

04.09.2013. 00:14:44

Željko Poljak jučer nam je poslao pismo povodom postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru. Pismo čitatelja prenosimo u cijelosti:

Da mi je netko rekao da ću doživjeti da hrvatska policija i vukovarski branitelji stoje na suprotnim stranama, po cijenu života bih rekao da to nije moguće. Međutim, jutrošnje slike iz Vukovara su me, nažalost, potpuno razuvjerile.

Rano jutros hrvatska Vlada odlučila je postaviti dvojezične natpise na zgrade nekih državnih institucija u Vukovaru. Na koji način? Nenajavljeno, potajice, pod okriljem noći i ranog jutra. Koja bi Vlada napravila tako nešto, a da pritom cijelo vrijeme krši zakon koji sama pokušava braniti i prizivati kao opravdanje onoga što radi?

Mora se zato ponovno reći, nakon bezbroj puta, da u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina u članku 8. stoji: ˝Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.˝

Sve se ovo događa upravo sada kad se najsnažnije provode naputci iz Memoranduma SANU 2 srpske Akademije znanosti i umjetnosti i to baš u Vukovaru. To što tzv. javna teelevizija široj javnosti ne želi pokazati pravo stanje stvari u Vukovaru nikoga ne oslobađa odgovornosti. Ima dovoljno slobodnih internetskih portala gdje se može saznati puna istina. Reakcija vukovarskih branitelja potpuno je očekivana i opravdana, a sigurno je da nisu sami i da nikada neće biti sami.

Najviše me pogodila činjenica da se nezamislive slike iz Vukovara događaju u isto vrijeme kad i otkrivanje spomenika legendarnoj udarnoj 4. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske u Splitu. Svečanosti prisustvuju naši generali Krstičević i Gotovina koji otkrivaju spomenik na zadovoljstvo svih prisutnih branitelja. Ali, tu su i ministri iz hrvatske Vlade koji su direktno involvirani u postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru. I dok neki od njih drže govor u Splitu, iz Vukovara nam dolaze vijesti o ozlijeđenima. Nisam siguran da postoji veće licemjerstvo od ovog koje su iskazali ministri hrvatske Vlade.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.