'PLATIT ĆE VISOKU CIJENU' / Glavni tajnik NATO-a: 'Idući dani će vjerojatno biti gori, očekuje se da će Rusi još žešće napasti!'

04.03.2022. 16:28:00

Glavni tajnika NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju na povlačenje iz Ukrajine te dodao da NATO neće intervenirati. 

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, glavni tajnik Jens Stoltenberg poručio je kako je rat u Ukrajini zapravo "rat Vladimira Putina".

"Pozivamo ga da odmah prestane i povuče sve svoje snage iz Ukrajine, bez uvjeta", rekao je Stoltenberg i dodao kako NATO neće intervenirati u Ukrajini.

"Mi smo obrambeni savez. Naš temeljni zadatak je zaštititi naših 30 nacija. Mi nismo dio ovog sukoba, ali imamo odgovornost osigurati da on ne eskalira i ne širi se izvan Ukrajine. To bi bilo još razornije i opasnije", prenosi Guardian Stoltenbergove riječi.
'Idući dani će biti gori'

Istaknuo je da će idući dani "vjerojatno biti gori", jer se očekuje da će Rusi još žešće napasti. Stoltenberg je poručio da je i bez toga ruska invazija na Ukrajinu "najgora vojna agresija u Europi u proteklih nekoliko desetljeća".

"Gradovi su pod opsadom, granatirane su škole, bolnice i stambene zgrade. Nepromišljene akcije oko nuklearne elektrane i brojni ubijeni ili ranjeni civili samo pogoršavaju situaciju. Dani koji dolaze vjerojatno će biti gori i donijeti još više smrti, patnje i razaranja. Vidjeli smo korištenje kasetnih bombi i drugih vrsta naoružanja koje bi bilo protivno međunarodnom pravu", upozorio je glavni tajnik NATO-a.

Rizična zona zabrane leta

Ministri vanjskih poslova raspravljali su i o "zoni zabrane letenja" iznad Ukrajine. Složili su se da NATO-ovi zrakoplovi ne bi trebali letjeti u ukrajinskom zračnom prostoru.

"Nećemo ući u Ukrajinu ni na kopnu ni u ukrajinskom zračnom prostoru. Jedini način da implementiramo zonu zabrane letenja je da pošaljemo NATO-ove borbene zrakoplove i onda osiguramo poštivanje te zone tako da srušimo ruske zrakoplove. Razumijemo očaj Ukrajine, ali vjerujemo da bi, ako to napravimo, došlo do većeg rata u Europi", pojasnio je i ponudio alternativu. 

"Rekli smo Putinu da će platiti visoku cijenu, i to je ono što sada radimo sa sankcijama bez presedana. Minimum bi bio dogovoriti se oko humanitarnih koridora za izvlačenje civila. Nadamo se da je barem to prvi korak", poručio je Stoltenberg.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti OVDJE.

Izvor: Net.hr

Izvorni autor: Danas.hr/Foto: SCREENSHOT: N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.