Plenković na svetoj misi na Trsatu, Medved u Mariji Bistrici, odgovarali i na aktualna pitanja

15.08.2022. 18:59:00

Središnjoj hodočasničkoj misi na Trsatu prisustvao je premijer Andrej Plenković. Svim vjernicima čestitao je blagdan Velike Gospe. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prisustvovao je svetoj misi u Mariji Bistrici. Oba su odgovarala i na novinarska pitanja u vezi aktualnog stanja i gospodarstvu i druga.

‘Nemamo mjere, još smo na godišnjem’

Na upit što nas očekuje najesen i ima li Vlada u pripremi određene mjere zbog energetske krize, premijer je rekao da one zasad nisu na stolu. 

– Nemamo, još smo na godišnjem odmoru nakon jako intenzivnog perioda, danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Kao i svi ostali spremamo se za jesen u smislu energetskih tema, ali i u smislu fiskalnog kapaciteta za određene vrste intervencija, rekao je Plenković i podsjetio da je Vlada uvijek intervenirala na korist građana i poduzetnika. 

– Sagledat ćemo situaciju i nakon toga ovisno o potrebama intervenirati. Posljedice rata u Ukrajini i suše utječu i na dobivanje struja iz hidrocentrala, sigurno da će to imati svoj efekt. Kako smo prošli sve dosad situacije, proći ćemo i one pred nama. Mislim da smo uspjeli unatoč svim zahtjevnim okolnostima imati sjajnu turističku sezonu.

Zadovoljni rezultatima turističke sezone

Premijer je rekao da su podaci koje ima vrlo ohrabrujući. 

– Mi smo na između 90 i 96 posto rezultata rekordne 2019. kad je riječ o dolascima i noćenjima. 12,7 milijuna dolazaka, 70 milijuna noćenja. Prihodi su sjajni, fiskalizacija veća nego prošle godine. To je sigurno signal za optimizam, rast BDP-a, poručio je, prenosi HRT.

Ustvrdio je da trenutno u Hrvatskoj nema problema s energentima.

– Podzemno skladišta plina Okoli se puni prema planu. Danas smo vjerojatno 60 i nešto posto, to će sve biti spremno kako smo planirali. Što se tiče ušteda, mi smo izašli prije skoro mjesec dana izašli s preporukama. To rade svi u Europi pa ćemo i mi. Mislim da je ovo vrijeme jedne opće društvene odgovornosti, ljudi su svjesni, imaju sve informacije dostupne, rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali za lijek Paxlovid odnosno zašto ga Hrvatska nije nabavila kako bi se pomoglo teško oboljelima od COVID-a?

– Koliko znam imamo jedno osam lijekova koji su nabavljeni, koji se administriraju pacijentima. Sve što je Ministarstvo zdravstva poslalo na Vladu da se odobri, mi smo to nabavljali. Što se tiče tog lijeka, moram vidjeti s ministrom jesu li prošle sve procedure odobravanja tog lijeka na europskoj razini, razine Hrvatske i razine nabave, rekao je Plenković.

O Hrvatu zarobljenom u Ukrajini

Govoreći o statusu zarobljenog Hrvata u Ukrajini, premijer je podsjetio kako je Vlada reagirala.

– Više puta su poslane poruke. Smatramo da je takva vrsta suđenja neprihvatljiva. Pratit ćemo situaciju i borit se za njega. Mi možemo slati poruke, note, tražiti sastanke, no on je pod vlašću dijela Ukrajine koji je nepriznat, to je privremeno okupirano područje i naše margine djelovanja prema tim vlastima su limitirane. To je jasno svakome, rekao je.

Premijer je novinarima odgovorio kako ne vjeruje da je odlazak iz Vlade bivšeg ministra financija Zdravka Marića povezan s podizanjem optužnice protiv riječkih poduzetnika Mirka i Blaža Pavičića, koje se tereti za utaju 2,7 milijuna kuna poreza a na njihovoj je jahti lani ljetovao Mariić.

Na upit je li neobičan tajming optužnice, rekao je da ne zna, ne pozna osobe, do lani nije čuo za njih, a ne zna ni o detaljima te ne vjeruje da to ima veze s odlaskom bivšeg ministra.

‘Vrlo teška godina što se tiče požara’

Premijer je rekao da je ovo bila vrlo teška godina što se tiče požara.

– Imamo enormno povećanje, bilo ih je od 1. siječnja do danas više od 7000, dok ih je prošle godine bilo 4000. Nažalost stradao je jedan vatrogasac, jedan mještanin je stradao na Hvaru. Mi imamo pet kanadera u potpunoj spremnosti, četiri AirTractora. Ti piloti su napravili herojski posao. Treba utvrditi jesu li svi ti požari spontano nastali ili je bilo i podmetnutih, to će policija utvrditi, rekao je premijer dodajući kako požari haraju diljem Europe.

Rekao je kako je Hrvatska u procesu nabave dodatna dva kanadera.

– Bio je problem što je ta kompanija zastala s proizvodnjom tih zrakoplova. Njih sve skupa ima 150-ak u svijetu. Hrvatska je među zemljama u EU među onima koja ih ima više, dodao je.

Govoreći u stanju u Zrakoplovno tehničkom centru (ZTC) rekao je da se oni koji su radili za drugog poslodavca dok su bili na bolovanju sigurno tamo neće nastaviti raditi. Nakon sezone će, dodao je napraviti rezime pa će donositi odluke, a smatra da je bilo previše kašnjenja.

Medved o inflaciji

Ministar Medved je u Mariji Bistrici rekao:

– Itekako smo svjesni izazova što se tiče inflacije. Dosad smo se uspješno nosili s tim. Moramo podsjetiti na pošast Covida, koja je hvala Bogu iza nas. Dvije godine nas je ograničavala i odnijela mnoge živote. Sad imamo rusku agresiju na Ukrajinu i čitav spektar novih izazova – rast cijena energenata, poteškoće s opskrbom. No Vlada je tu i na tjednoj razini donosi odgovarajuće odluke kako bi se naši građani što uspješnije nosili s teretom porasta cijena i opskrbom energenata. U svakom segmentu Vlada prepoznaje te rizike, izazove s kojima se susrećemo ili s kojima ćemo se susretati. I odgovorno vodimo državu, istaknuo je, objavio je HRT.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ak/Foto: snimka zaslona, fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.