PLENKOVIĆ O NOVOJ VLADI: “Hasanbegović je u krugu da bude ministar, ali…”

17.09.2016. 18:38:56

ANDREJ PLENKOVIĆ, šef HDZ-a očekivani novi premijer, gostujući u prvom ovosezonskom ‘Intervjuu tjedna’ na Hrvatskom radiju izrazio je uvjerenje da će u Saboru imati podršku veću od 80 zastupnika. Dodao je i da je Zlatko Hasanbegović u krugu onih koji bi mogli biti ministri, ali da on može svoj doprinos dati i radom u Predsjedništvu stranke
Budući da je nakon uspjeha u izbornoj noći zahvaljivao kolegama iz redova europskih pučana, onima iz Bruxellesa, kao i onima koji su mu podršku došli dati tijekom predizborne kampanje u Hrvatskoj, što je dio HDZ-ovaca i SDP-ovca protumačio kao buduću veliku ovisnost o Bruxellesu, Plenković je poručio da oni očito ne znaju da smo u EU.
‘Zanimljivo je da ti iz HDZ-a i Milanović pjevaju istu pjesmicu pa o meni govore kao o briselskom ćati. Očito ne znaju da smo u EU i da smo dio nje’, kazao je Plenković. U intervjuu je istaknuo kako su posljednja tri mjeseca njegovo najintenzivnije političko razdoblje u životu, ali da se isplatilo. ‘Činjenica da smo u dva mjeseca od pada došli do uvjerljive pobjede je poticaj za dalje. Razgovaramo s Mostom, poštujemo njihovih 13 mandata i želim da buduća vlada ima potporu svih nacionalnih manjina’, istaknuo je Plenković. Dodao je da je moto pregovora s Mostom ‘Ništa nije dogovoreno dok nije dogovoreno’ te da očekuje dogovor s njima na dobrobit svih. Na pitanje što je za njega stabilna podrška, kazao je kako je to ona u kojoj ne mora voditi brigu je li neki od zastupnika na putu ili bolestan te da vjeruje kako će ona biti i veća od 80 zastupnika. ‘Bit će više od 80 zastupnika, onih koji ne žele dati potporu nema dovoljno. S ovakvim HDZ-om imat ćemo puno širi klub stranaka nego prije. Tu je stranka Milana Bandića, manjine, Most, mislim da će biti i partnera koji su išli u Narodnoj koaliciji. Sada su svi slobodni razgovarati’, pojasnio je Plenković. Istaknuo je da je od svih iz Narodne koalicije, HSS za njih najvažniji partner jer su oni pučani i njihovi politički rođaci. ‘Žao mi je što su išli s Narodnom koalicijom. Pokazalo se da ta odluka nije bila mudra. Postoji veliki krug ljudi unutar HSS-a, ali i građana koji nisu zadovoljni time. Volio bih da se vrate suradnji sa svojom političkom obitelji’, kazao je Plenković dodavši da ne želi da se HSS podijeli jer je važna stranka.  Nije želio otkriti imena kandidata za ministre, ali smatra da HDZ ima puno kvalitetnih rješenja. ‘Neću spominjati kandidate za ministre. Potrebno je imati stabilnu većinu, a nakon toga ćemo o imenima’, istaknuo je.  Najavio je da će biti modifikacija u strukturi Vlade te da bi, po njegovu mišljenju, bilo dobro da postoje četiri potpredsjednika. ‘Na taj način vlada bi bila učinkovita. U ministarstvima razmišljamo o spajanjima i podjelama, ali moramo vidjeti što partneri misle o tome’, pojasnio je Plenković. Smatra da ministarstva sporta i mladih do sada nisu bila dovoljno vidljiva i da će se o tome morati povesti računa. Za razliku od svog prethodnika Tihomira Oreškovića, u Saboru program neće predstaviti u Power pointu već će to učiniti na klasičan način, govorom. ‘Više sam za klasičniji pristup govorom. Pitanje nastupa je stvar osobnog nastupa’, pojasnio je. Budući da je Hasanbegović kazao kako će, ako ne bude ministar, tražiti da se javno očituje o tome zašto tome nije tako, Plenković je kazao da je ‘stvar mandatara da određuje ministre u Vladi’. ‘Imam niz kvalitetnih kolega koji mogu biti ministri. Hasanbegović je među njima. On i kao član Predsjedništva stranke može dati kvalitetan doprinos’, istaknuo je Plenković.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.