PLENKOVIĆ POPUSTIO NAKON PRITISKA OD STRANE PUPOVCA I HNS-a

27.08.2017. 15:34:39

'Za dom spremni' zabranit će već u rujnu, uklanja se i sporna ploča? Premijer Plenković dao je nalog ministru uprave Lovri Kuščeviću da izmjene zakona predloži već u rujnu, a u HNS-u nam je potvrđeno da je i njima obećao da će sporna ploča biti što hitnije maknuta Izgleda da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković solirao u svom stavu da će spomen ploča pripadnicima HOS-a s pozdravom "Za dom spremni" ostati u Jasenovcu do daljnjega, a najmanje do ožujka sljedeće godine. Kako nam je potvrđeno od sugovornika u HNS-u, sam premijer Andrej Plenković je krajem tjedna dao nalog ministru uprave Lovri Kuščeviću da se nađe model i izmjeni zakon kako bi ustaški pozdrav "Za dom spremni" bio zabranjen i u grbovima stranaka i udruga, a samim tim bi se stvorio pravni temelj za micanje sporne ploče. HNS je inače jučer žestoko reagirao na Bošnjakovićevu najavu ostajanja ploče do daljnjega i zaprijetio izlaskom iz Vlade ako se to dogodi. I Milorad Pupovac iz SDSS-a koji osigurava dodatna tri zastupnika za potporu Vladi je rekao da ploča mora biti uklonjena. - Premijer je potvrdio da će ploča na jesen biti maknuta - kaže nam sugovornik iz HNS-a. U ministarstvu uprave nismo mogli dobiti niti potvrdu niti opovrgavanje te informacije. Poručili su da prikupljaju mišljenja relevantnih institucija i da će u rujnu predložiti odgovor na SDP-ovu interpelaciju. Podsjetimo, SDP je zatražio raspravu o uporabi pozdrava "Za dom spremni" i spornoj ploči još krajem travnja. Odgovor Vlade još nisu dobili. U HDZ-u vlada zavjet šutnje oko sporne ploče i rješenja, navodno iznošenje stava žele prepustiti premijeru i Vladi. Da će ipak biti ranijeg micanja ploče, može se iščitati i iz izjava samog Bošnjakovića. Nakon intervjua Večernjem listu i reakcije HNS-a i Pupovca, Bošnjaković je za HRT rekao da postoji mogućnost da se i ne čeka mišljenje Vijeća za suočavanje s prošlošću. - Nije toliko ključno kada će biti ti datumi. Ovdje je ključno da se nađe zakonito rješenje koje će biti u okvirima normativnog sustava koji imamo. Jasno je da je to moguće riješiti i ranije nego što povjerenstvo odradi posao na sveobuhvatni rješavanju pitanja simbola totalitarnih sustava. Dakle, vrlo je bitno kakav će stav zauzeti Ministarstvo uprave, koje razmatra ovo konkretno pitanje, i kakvo rješenje može predložiti. Moguće je dakle i ranije, rekao je Bošnjaković za HRT misleći na rok povjerenstva u ožujku 2018.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.