PLENKOVIĆ SE OGLASIO O MATEJU PERIŠU! Hrvatska kreće u akciju: ‘Na putu za Beograd je naš tim, tražio sam Božinovića da to napravi’

10.01.2022. 11:54:00

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Split i Dubrovnik te će poslijepodne obići gradilište Pelješkog mosta u Komarni. Prvo se sastao s Upravom Kliničkog bolničkog centra Split.

“Treba slušati struku, staviti epidemiju pod kontrolu. Cjepiva ima u izobilju, a posebno pozivam starije građane. Molim obitelji da objasne starijima sve prednosti cijepljenja. Mi ćemo sa strane Vlade nastaviti dijalog i dati pomoć i omogućiti da Split svima da kvalitetnu zaštitu”, poručio je premijer.

“Hvala premijeru u ovim teškim trenucima. Požrtvovno radimo već skoro dvije godine i pomoći što smo primali. Hvala svim našim djelatnicima. Govorili smo i o razvojnim projektima i nastojat ćemo da KBC Split bude na usluzi građanima koliko god je to moguće”, rekao je ravnatelj KBC-a Split.

Beroš: “Moramo razmišljati o turističkoj sezoni”

“U protekla 24 sata zabilježeno 1578 novih slučajeva, što je više nego prošli tjedan”, otkrio je ministar Vili Beroš.

“Poražavajuća je informacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji da samo 50 osoba dolazi po svoju prvu dozu. Ponovno naglašavam da se epidemija širi i apeliram na starije da se cijepe. Ušli smo u novu godinu. Moramo razmišljati o novoj turističkoj sezoni. Procijepljenost je niska i neće biti dobro. Molim Vas shvatite kakva se poruka šalje, a stići će i preporuke iz Europe”, dodao je Beroš. 

“Već sada plaćamo visoku cijenu nepoštivanja mjera i niske procijepljenosti. A potreban je mali napor za sve nas, ali velika pomoć zdravstvenim radnicima koji su iscrpljeni. Molim Vas, cijepite se! Ono što se u Britaniji vidi dolazi sad i do nas. Mijenja se slika onih koje zaprimamo. Stariji sugrađani, apeliram, cijepite se. Mjere su tu da ih se pridržavamo”, rekao je ministar.

“Za one skupine koje su ugrožene i treća doza nije dovoljna, razmatra se omogućavanje četvrte doze. Za nove varijante koje dolaze cjepivo nije razvijeno. U kontaktu smo s Izraelcima koji rade na razvoju. Treća doza efikasnije štiti od virusa”, poručio je.

Nakon Splita, Plenković će obići gradilište Pelješkog mosta u Komarni oko 15 sati. U Dubrovniku će se sastati s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem. Uz premijera će biti ministar zdravstva Vili Beroš i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Dan Republike Srpske

Premijer Plenković je komentirao je i činjenicu da je predstavnik SNV-a bio na obilježavanju Dana Republike Srpske.

“On tamo nije govorio niti je imao ikakvu ulogu. Mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke ciljeve. Što se tiče Tepića, ministar Grlić Radman poslat će prosvjednu notu. Svi smo zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih vojnika. Osuđujemo taj čin”, rekao je premijer.

Cijene struje i plina

Pitali su ga novinari i o cijeni energenata.

“Treba spomenuti važnu činjenicu, pitanja cijena energenata je ključna tema koja će s nama biti u narednoj godini. Za naše građanstvo nije došlo do povećanja cijena struje i plina. Kada je skočila cijena nafte mi smo limitirali cijene benzina i dizela. Dakle, nije došlo do udara na građane. U ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva i ostali subjekti gledaju kako spriječiti udar na građane nakon travnja, dakle nakon sezone grijanja. Ne želimo da cijene energenata imaju bilo kakav negativan dinamičan efekt. Premijeri drugih država pitali su nas za savjete, kako smo mi to učinili. Posvetili smo tome jedno 5 do 6 sati rasprave na Europskom vijeću”, rekao je premijer. 

“Šaljemo naš tim u Beograd”

“Ja sam zatražio od Ministra unutarnjih poslova da pošalje naš tim u Beograd i oni su na putu tamo. Želimo zahvaliti srpskoj policiji na dosadašnjim naporima, a na ovaj način dati dodatni naglasak da želimo dati doprinos svim aktivnostima za pronalazak Mateja Periša”, rekao je premijer.

“Ključno da je obitelj gospodina Periša i cijela hrvatska javnost dobiju cjelovitu sliku. To još nažalost nemamo”, poručio je.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: N.K./Foto: Vlada RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.