Plenković u podne dobiva mandat za sastavljanje Vlade

10.10.2016. 09:55:45

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak u podne na Pantovčaku će od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović dobiti mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade, nakon što joj potpisima dokaže da za to uživa potporu natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika. Plenković dolazi kod hrvatske predsjednice nakon što je postignut dogovor o sastavljanju vlade između HDZ-a i Mosta, uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka, i, kako se očekuje, predat će joj više od 90 potpisa potpore da bude mandatar nove Vlade. Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika. Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora, održat će se u petak, 14. listopada.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.