Plenkovićevo pacificiranje Možemo! ili kratki medeni mjesec nakon kojeg kreće totalni rat

05.09.2020. 16:12:00

U Saboru se pojavio prvi prijedlog Zakona o obnovi Zagreba, a HDZ je uvažio niz amandmana stranke Možemo!

Bitka za Zagreb, za izbor novog gradonačelnika, počela je neočekivano rano i iznenadno - u zoru 22. ožujka kada je Zagreb pogodio snažan potres koji je prouzročio ogromne štete u staroj gradskoj jezgri i prigradskim naseljima na sjeveroistočnom obodu grada. Kampanja za novog gradonačelnika koji će se birati (tek) u svibnju iduće godine vjerojatno ne bi počela već u ožujku da je reakcija gradske uprave i gradonačelnika Milana Bandića bila brza, spretna i odlučna. Kako je i SDP, najveća oporbena stranka u Zagrebu, na potres reagirala prilično kilavo, mnogim građanima činilo se da je ekipa iz platforme Možemo! jedina politička opcija koja je odmah shvatila razmjere zagrebačkog užasa i koja je od prvog dana imala jasnu ideju kako treba pristupiti hitnoj pomoći građanima i pripremi zakonodavnog okvira za kasniju obnovu Zagreba.

Na srpanjskim parlamentarnim izborima zeleno-lijeva koalicija predvođena strankom Možemo! ostvarila je respektabilan rezultat osvojivši sedam saborskih mandata, a da su ih Zagrepčani počeli doživljavati kao vrlo ozbiljnu oporbenu snagu naspram HDZ-u i Milanu Bandiću dokazuju rezultati izbora u glavnom gradu gdje je Možemo! postao treća politička snaga, tek mrvicu slabija od SDP-a.

Neočekivani komplimenti

Bitka za Zagreb potpuno se zahuktala nakon što je Vlada predstavila prvi prijedlog Zakona o obnovi Zagreba koji je izazvao brojne reakcije, ali i konkretne prijedloge oporbenih stranaka za značajnu modifikaciju zakona. I tu se najglasnije čuo glas od zeleno-lijeve koalicije koja je, među ostalima, inzistirala na socijalnom principu i kada je riječ o omjerima sufinanciranja obnove između Vlade, Grada i samih vlasnika stanova; i kada je riječ o uvođenju imovinskog i dohodovnog cenzusa kako bi siromašni Zagrepčani bili oslobođeni sufinanciranja obnove svojih urušenih kuća i zgrada. Vlada je uvažila priličan broj oporbenih prijedloga, a najznačajniji su upravo oni na kojima je inzistirao Možemo!, pa je u drugi Vladin prijedlog zakona ugrađena odredba da će od 20-postotnog učešća u sufinanciranju obnove biti oslobođeni svi građani čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200 tisuća kuna. I tu dolazimo do zanimljivog momenta, jer nije nam promaknulo naglašeno HDZ-ovo komplimentiranje ekipi iz Možemo!, kao ni odnos premijera Andreja Plenkovića prema zastupnicima zeleno-lijeve koalicije koje u saborskim raspravama i drugim javnim nastupa tretira puno ozbiljnije nego neke druge zastupnike, pogotovo Mosta i Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

U verbalnim obračunima s njima Plenković rijetko propušta priliku da im bilo izravno bilo implicitno poruči da su nekompetentni i u odnosu na njega daleko potkapacitiraniji. Ljubav prema idejama stranke Možemo! neki dan iskazao je i Domagoj Ivan Milošević, zastupnik HDZ-a, koji - barem zasad - slovi kao mogući kandidat vladajuće stranke za novog gradonačelnika Zagreba. Rekao je da mu je drago što su od prvog do drugog čitanja Zakona o obnovi Zagreba uvažene brojne primjedbe, te što su na prijedlog stranke Možemo! uvedeni i socijalni kriteriji. “Najvažnije je i da su nama na vlasti i oporbi u fokusu naši sugrađani koji su nastradali u potresu i što učinkovitija, brža i transparentnija obnova. Ovaj zakon ima poruku solidarnosti i socijalne osjetljivosti i ima poruku svim građanima da će u svakom trenutku hrvatska država i Vlada biti iza njih, da ih neće ostaviti na cjedilu”, rekao je Milošević.

Njegovog bliskog suradnika pitali smo što zapravo znači ta očita benevolentnost njega, HDZ-a, ali i samog premijera Andreja Plenkovića prema zastupnicima i zastupnicama lijevo-zelene koalicije, te prema Tomislavu Tomaševiću koji će sigurno biti kandidat za novog zagrebačkog gradonačelnika. - Radi se u političkoj mudrosti HDZ-a, a ne benevolentnosti i nekoj ‘ljubavi’ prema ekipi iz Možemo!. Jer zašto bismo mi u HDZ-u, zašto bi Vlada i premijer Plenković teme solidarnosti i socijalne osjetljivosti prepustili nekome drugome? To su univerzalne vrijednosti koje su i naše, zašto bi ih se odrekli u korist stranke Možemo!? To nema nikakvog smisla - tvrdi naš sugovornik.

Suzbijanje potencijala

Kako iz razgovora s petnaestak političara iz četiri najjače političke opcije u Zagrebu - HDZ-a, SDP-a, Možemo! i suradnicima gradonačelnik Bandića - proizlazi da najveći broj njih smatra da će se Bandić još jednom natjecati, ali da neće pobijediti, da će HDZ ovog puta napasti mjesto gradonačelnika Zagreba jače nego dosad i da neće imati alibi-kandidata kao u nekim ranijim izborima (Jasen Mesić ili Margareta Mađerić), da se SDP najvjerojatnije neće konsolidirati do svibnja 2021., te da više od pola naših sugovornika smatra da će se odluka o novom gradonačelniku donijeti u drugom krugu u kojem će se sučeliti Tomislav Tomašević i kandidat HDZ-a, jednog od najinformiranijih HDZ-ovaca pitali smo je li Plenkovićeva benevolentnost prema Možemo! i prihvaćanje njihovih prijedloga samo početni dio dugoročnije strategije s konačnim ciljem diskreditacije te stranke kao istinske oporbene opcije. Točnije, radi li Plenković to smišljeno kako bi prihvaćanjem još nekih njihovih inicijativa u parlamentu i prijateljskom javnom komunikacijom prema Tomaševiću pokušao kod dijela birača Možemo! isprovocirati osjećaj da su i oni i Tomašević još jedna “prevara”, da su često HDZ-ovi partneri u parlamentu, a sve kako bi Tomaševiću suzili birački potencijal u srazu s njihovim kandidatom na zagrebačkim izborima u svibnju iduće godine.

- Uvrštavanje prijedloga zeleno-lijeve koalicije u konačni prijedlog Zakona o obnovi Zagreba samo je odraz premijerove želje da se taj zakon u Saboru donese konsenzusom. Plenkovićeva, kako vi kažete, benevolentnost nema nikakve veze s političkim ciljevima HDZ-a na zagrebačkim izborima 2021. godine. Ta primjedba o navodnoj benevolentnost možda je uvjetovana zakonom o obnovi, ali oko drugih tema nisam primijetio ništa tome slično. HDZ ne ‘štedi’ Možemo! ciljano, ne radimo to sustavno da ih demobiliziramo, da ih otupimo. Uostalom, nakon što se Zakon o obnovi Zagreba idući tjedan izglasa, vidjet ćete da ta teza ne stoji - tvrdi izvor iz HDZ-a.

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić u razgovoru za Magazin kaže da je Plenkovićeva benevolentnost samo kratkoročna i da je prisutna samo oko rasprava vezanih za poboljšanje Zakona o obnovi Zagreba. - Premijer želi da se taj zakon donose konsenzusom pa zato nije bahat prema nama. Kada je riječ o raspravama oko bilo koje druge teme, Plenković je uobičajeno bahat - kaže Benčić.

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti i jedna od osnivačica platforme Možemo!, Danijela Dolenec, kaže da je prihvaćanja oporbenih prijedloga vezanih uz Zakon o obnovi, pa tako i onih najvažnijih zahtjeva njene stranke, samo odraz Plenkovićeva političkog pragmatizma.

- Krenut ću od početka, od naše početne inicijative oko izrade Zakona o obnovi koja je rezultirala time da je Možemo! i prije početka kampanje za parlamentarne izbore stvorio stvaran utjecaj na daljnja zbivanja, da je tu temu uspio nametnuti kao prvorazrednu, jer smo mi od samog početka nastupali s velikom dozom sadržaja i konkretnih prijedloga. I da, sada smo doživjeli to da je u zadnji prijedlog Zakona o obnovi ušlo mnogo toga što je nama bilo izuzetno važno. Vlada je uvažila i prijedloge Možemo! koji su po meni fundamentalni - da postoje socijalni kriteriji oko sufinanciranja obnove. To je dobra stvar jer pokazuje da smo mi kao sasvim novi parlamentarni igrači u velikoj mjeri imali priliku utjecati na izradu zakona. A što se trenutnog tretmana naših zastupnica i zastupnika od strane HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića tiče, mogu reći da se Možemo! nalazi u periodu kada mu je javnost naklonjena, građani nam vjeruju i kod njih smo probudili entuzijazam. Stoga je iz perspektive Vlade politički oportuno uvažavati naše dobre prijedloge. Politički je mudrije uvažavati činjenicu da se na političkoj sceni pojavio netko tko ima stvaran politički sadržaj, nego ići đonom na nas samo zato što smo oporba. Ali taj na neki način ‘medeni mjesec’ uskoro će završiti. Nema nikakve dvojbe da će se Možemo! s HDZ-om i Plenkovićevom vladom sukobiti oko najavljenih izmjena Zakona o radu, možda i same provedbe Zakona o obnovi, zatim oko strategije borbe protiv Covida u dijelu kako će se distribuirati javni novac prema zbog epidemije pogođenih skupina. Koliko će novca ići vlasnicima biznisa, a koliko dio radnicima, nezaposlenima i tako dalje. Nema nikakve dileme da ćemo se snažno sukobljavati i oko energetike, jer veliki dio našeg programa odnosi se na dekarbonizaciju, održivi razvoj i zaštitu okoliša. Realno je očekivati i da ćemo se sukobljavati i oko obrazovanja, radničkih prava... - kaže Dolenec.

Šanse drugih

Politički analitičar Žarko Puhovski proces donošenja konačne verzije Zakona o obnovi Zagreba, prihvaćanja mnogih oporbenih prijedloga od strane Vlade, također gleda u kontekstu započete kampanje za zagrebačke izbore koji će se održati u svibnju iduće godine.

- Plenković je konačno shvatio da HDZ-ovu biračku bazu ne ugrožava jedino stranka Možemo! Svi ostali bi mogli nešto glasova uzeti HDZ-u. I zato je njemu elegantno pokazati benevolentnost prema njihovim idejama jer ga oni naprosto ne ugrožavaju. S druge strane, izbori u Zagrebu po mom sudu bit će riješeni ako se SDP odluči podržati Tomislava Tomaševića za gradonačelnika. A to je zasad malo vjerojatno. Posljedica toga je da rastu šanse nekim drugim, ponajprije nezavisnim kandidatima. Šanse ima neki nezavisni kandidat na ljevici, ali i neki umjereni kandidat desnice koji bi imao podršku HDZ-a, ali ne bi bio član te stranke. To je važno zato što se takvom kandidatu ne bi moglo prigovarati za korupciju. Poželjno bi bilo da ta osoba ima povijest ranijih sukoba ili barem razmimoilaženja s gradonačelnikom Bandićem. Domagoj Ivan Milošević, koji se zasad spominje kao moguće HDZ-ovo rješenje, nije loš kandidat, ali mislim da on ne može osvojiti većinu glasova Zagrepčana jer je vezan uz maticu HDZ-a. Što se tiče Bandića, mislim da će se opet natjecati i da je ozbiljan kandidat za drugi krug u kojem je pak najizgledniji dvoboj s Tomaševićem. A on može pobijediti Bandića samo ako ga SDP snažno podrži, a HDZ ne podrži Bandića - kaže Puhovski.

Da će se Milan Bandić, unatoč katastrofi na srpanjskim parlamentarnim izborima i ispod svake razine preslabom reakcijom na štete uzrokovane potresom, ipak još jednom kandidirati, s Puhovskim se slažu i svi naši ostali sugovornici. - Bandić će se sigurno natjecati bez obzira na to može li više uopće na zadovoljavajući način upravljati gradom. Pa on se natjecao i na izborima na kojima niti je trebao niti mu je to bilo pametno. Bez obzira na savjete nekih suradnika i prijatelja on se natjecao i na srpanjskih parlamentarnim izborima, a svi su mu rekli da će gadno izgubiti. No, unatoč svemu, njemu još uvijek u Zagrebu ne prijeti stvarna opasnost, čak niti od Tomislava Tomaševića koji ima dobar imidž u javnosti, dobar rejting i simpatije velikog dijela medija. Lokalni izbori nisu parlamentarni, to je puno drugačija vrsta izbora. Teško Tomašević može doći na čelo grada pored hrpe bandićevaca i još više HDZ-ovaca u strukturama gradske uprave i poduzeća. A ne može proći niti kod birača u Dubravi, Sesvetama, Žitnjaku i Kozari putevima. A to je skoro 40 posto ukupnog broja birača. Gradonačelnika ne može dobiti niti HDZ jer nemaju dovoljno dobrog kandidata. Domagoj Ivan Milošević je ozbiljniji kandidat od primjerice Margarete Mađerić, ali ni izbliza dovoljno dobar za pobjedu - tvrdi dugogodišnji Bandićev suradnik. Iskusan SDP-ovac tvrdi da će se Bandić unatoč svemu opet kandidirati.

- Hoće, zato što nema kuda, zato što pripada toj staroj gardi koja ‘umire’ na vlasti. Ili bude pregažena. On drugačije ne može, on ide do kraja. Što se HDZ-a tiče, mislim da oni sa slabim kandidatima nisu namjerno igrali za HDZ nego je to rezultat njihovog vakuuma unutar zagrebačkog HDZ-a. Tako će biti i ovaj put. Jedino bi Plenković mogao pobijediti Bandića. Ako se Domagoj Ivan Milošević stvarno kandidira, onda je velika šansa da Bandić opet bude izabran za gradonačelnika, jer u drugom krugu svi će HDZ-oci glasati za Bandića. Što se tiče šansi Tomaševića, tek trebamo vidjeti kako će izgledati transformacija Možemo! iz aktivizma prema pravoj političkoj organizaciji koja ima i parlamentarni status. Dakle, jedno je biti zvijezda od nekoliko postotaka osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, a drugo je dobiti većinu glasova na izborima za gradonačelnika. Pa čak i da u drugom krugu ide protiv Bandića - kaže naš sugovornik.

Potraga za jakim kandidatom

Za razliku od njega, svi ostali sugovornici iz SDP-a sigurni su da će Bandić izgubiti izbore i to u prvom krugu, te da će o novom gradonačelniku Zagreba odlučivati dvoboj u drugom krugu između Tomaševića i kandidata HDZ-a. - Ako se SDP konsolidira i ako nađe dobrog kandidata mislim da će se borba voditi ovako: naš kandidat i Tomašević s jedne strane, te HDZ i Bandić s druge strane u prvom krugu, a onda u drugom dva pobjednika tog ‘polufinala’. Na koncu će pobijediti ili Tomašević ili naš kandidat, bez obzira na to hoće li se u drugom krugu boriti protiv HDZ-ovog kandidata ili Bandića - tvrdi SDP-ovac. Izvor iz vodstva HDZ-a kaže kako im je svejedno hoće li se Bandić kandidirati ili neće, te da će HDZ kampanju voditi “neovisno o Bandiću i njegovim kombinacijama”. - Moramo izaći s jakim kandidatom i s programom koji će se jako naslanjati na našu viziju obnove Zagreba s obzirom na potres i zakon koji ćemo usvojiti idući tjedan. Možemo! su iz aktivističkog pokreta izrasli u političku stranku prvenstveno na temi obnove Zagreba. Mislim da će HDZ zbog svih interventnih mjera koje je Vlada poduzela i nakon što idući tjedan izglasamo zakon o obnovi, tu temu čvrsto držati pod kontrolom i da Tomašević i Možemo! više neće na tome moći skupljati političke poene - tvrdi zagrebački HDZ-ovac.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić uvjerena je u pobjedu Tomislava Tomaševića u utrci za novog gradonačelnika Zagreba, a između HDZ-a i Milana Bandića stavlja znak jednakosti. - Najbolji kandidat oporbe je Tomašević koji je već dugo najprepoznatljivije lice borca za bolje upravljanje Zagrebom. Iako nikada ne znaš što će Bandić napraviti i hoće li se uopće kandidirati, smatram da on više ne može ući u drugi krug izbora jer je među građanima sazrela spoznaja, pogotovo unazad godinu-dvije, da on jednostavno više nije u stanju upravljati gradom. To je postalo potpuno jasno nakon potresa kada nikako nije reagirao, bio je to krunski dokaz Bandićeve nesposobnosti da i dalje vlada Zagrebom. A što se HDZ-a tiče, oni imaju financijsku moć da izgrade ozbiljnog kandidata za drugi krug, no mi ih se ne bojimo, jer je i HDZ nakon potresa Zagrepčane ostavio na cjedilu, na milost i nemilost Milana Bandića. A ni Vlada nije reagirala adekvatno. Osim toga, treba reći da Bandić nije vladao gradom sam nego uz pomoć HDZ-a koji mu je držao štangu, bili su mu koalicijski partneri u Gradskoj skupštini, u gradskoj upravi, Holdingu... Drugim riječima, HDZ jednako Milan Bandić - kaže Benčić.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Marko Špoljar/Foto: CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.