'POBJEDA NAD FINANCIJSKIM OKUPATOROM U MIRU' PRAVOMOĆNA PRESUDA Vukovarski heroj Petar Janjić Tromblon može ovršiti Addiko banku zbog nezakonito ugovorene kamate

19.10.2020. 10:00:00

Donesena je još jedna pravomoćna presuda za kredit s valutnom klauzulom euro, u kojemu je Addiko banka naplaćivala nezakonito ugovorene kamate koje su mijenjane jednostranom odlukom banke, priopćili su iz udruge Franak.

Tužitelj je bio poznati vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon, koji je tako nakon ratne pobjede doživio i pobjedu u miru protiv financijskog okupatora koji ga je opljačkao naplatom nezakonitih kamata, ističe se u priopćenju. 

Addiko banka tako mora uplatiti Janjiću ukupno oko 40.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata te platiti 8.600 kuna sudskih troškova za kredit u iznosu od oko 250.000 kuna.

Županijski sud u Osijeku po sutkinji Marijani Žigić potvrdio je 14. rujna 2020. presudu OGS-a u Zagrebu, sutkinje  Ines Gutzmirtl Špehar, kojom je ukratko utvrđeno:

Da je Addiko banka s tužiteljem Janjićem ugovorila nepoštenu i zbog toga ništetnu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke.

Tužitelj se može pozivati na pravno utvrđenje iz kolektivne presude u slučaju franak, mada se ta presuda direktno ne odnosi na valutnu klauzulu euro.

Prije zaključenja ugovora o kreditu Addiko banka i tužitelj nisu pojedinačno pregovarali o promjenjivoj kamatnoj stopi.

 Službenik banke nije na valjan i razumljiv način objasnio postupak formiranja kamatne stope.

Tužitelj nije raspolagao osnovnim parametrima o kojima ovisi kretanje kamatne stope.

I konačno, ugovorena kamatna stopa nije bila određena niti odrediva, te nije bila razumljiva, a niti poštena, i zbog toga je ništetna. 

Sud je isto tako utvrdio da nema zastare potraživanja, jer zastara potraživanja počinje teći tek od dana utvrđenja ništetnosti nepoštene ugovorne odredbe.

Iz udruge Franak ponovno upozoravaju da potrošači koji su ugovarali kredite s valutnom klauzulom CHF mogu tužiti banke zbog ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjenjive kamatne stope, dok u svim drugim kreditima s valutnom klauzulom EURO ili bez valutne klauzule potrošači mogu tužiti banke zbog nezakonitih povećanja kamatnih stopa i zatražiti razlike između naplaćenih kamata i kamata kakve su one trebale biti po početnom otplatnom planu.

"Prema našim procjenama banke su sa zateznim kamatama dužne najmanje 30 milijardi kuna svim potrošačima s kojima su ugovarale kredite prije 2013. godine", navode u toj udruzi. 

Izvor: direktno.hr

Izvorni autor: dd/foto: Goran Ferbezar/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.