Pobuna protiv Milanovića: Tajne službe žurno upozorile vladu i predsjednika da postoji realna opasnost od izlaska naroda na ulicu!

18.02.2014. 09:11:17

1_227080

Novi auti su definitivno posvađali hrvatske građane i vlast. Tek nakon što su shvatili da bi najnovija bahatost mogla izvesti ljude na ulicu koji bi tražili njihove glave, u Vladi su se posuli pepelom i odigrali predstavu za javnost. Prvo su se ministri javno usprotivili novim (pre)skupim autima, a onda je još Milanović izveo performans u kojem je hladno slagao da nije imao pojma što naručuju! Predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu Dario Janković, međutim, tvrdi da su mu upravo bahati ministri naručili automobile sa najluksuznijom opremom koja postoji. I nije teško zaključiti tko govori istinu, a tko laže!

Kupnja 1.500 (tisuću i petsto) novih automobila u vrijeme najteže gospodarske krize od hrvatskog osamostaljenja, teže čak i od ratnih vremena, ražestio je hrvatsku javnost i građane. Osude, zgražanje i kritike dolaze sa svih strana. Internet stranice Vlade i medija prepune su komentara ogorčenih građana koji pitaju: "Zar vas nije stid?", "Gdje vam je obraz bando lažljiva?"; "J... vas vaša štednja, mi trebamo krepati da biste se vi vozili u novim audijima?".

Zanimljivo da ljudi koji se javljaju s komentarima uopće to više ne rade pod pseudonimima nego javno, otvoreno potpisuju svoje riječi. Očito je ljudima prekipjelo.

No, nisu samo hrvatski građani žestoko reagirali na novu, nezabilježenu bahatost Milanovićeve vlasti. Prije nego će se premijer posuti pepelom i reći kako ništa nije znao, barem deklarativno SDP-ovi koalicijski partneri HNS-ovci su demagoški poručili kako to nije potez primjeren vremenu i trenutku u kojem živimo.

Podsjetimo, Državni ured za središnju javnu nabavu objavio je prošli tjedan da država u najam putem operativnog leasinga uzima čak 1.581 vozilo. Prema okvirnom sporazumu javnog natječaja iz ožujka 2013. u idućih pet godina za te automobile iz državnog se proračuna trebalo potrošiti 271 milijun kuna. Vozila bi trebala biti isporučena do kraja ožujka, i to 1.423 automobila iz VW grupacije (Škoda, Volkswagen, Audi), 102 Opela, 56 Fiata. Gotovo sva ministarstva nabavljaju po jedan, a Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade čak devet Audija A6 3,0 TDI quattro S-troni, vrijednih preko 650 tisuća kuna - svaki.

Kada su vidjeli da je vrag odnio šalu i kada je na stol premijeru i predsjedniku Republike došlo upozorenje tajnih službi da bi ovo moglo izazvati takav revolt građana da nisu isključeni ni žestoki masovni prosvjedi u kojima bi se tražila njihova ostavka, počeo je igrokaz premijera i njegovih ministara. Ministar obrazovanja Željko Jovanović je prvi izjavio kako je apsolutno neprimjereno da bilo koji ministar vozi automobil od 647 tisuća kuna.

- Automobili još nisu isporučeni i tražio sam da se poduzme sve što je moguće kako bi se ta vozila zamijenila dvostruko jeftinijima, kazao je, ispričavši se za svojiu izjavu od dan ranije u kojoj je pitao "da li bi javnosti bilo prihvatljivije da on kočijom dolazi na posao?".

No, nije samo Jovanović bio protiv. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u jednom neslužbenom razgovoru svojim prijateljima kazao kako "im ovo s autima zaista nije trebalo", a svi su se ministri pravili iznenađenima što su nabavljeni baš ti skupi Audi.

Onda je premijer sazvao press konferenciju s koje je u svom bahatom stilu poručio kako oni zapravo štede, jer će ovaj kontigent biti jeftiniji od onog prije četiri godine. Onda je nešto nejasno "smuljao" da će se novi automobili drugačije preraspodijeliti i na kraju slagao da nije ništa znao o cijeni! Pa tko potpisuje nabavu državnih automobila – Ivo Sanader ili Zoran Milanović? Sa konferencije za medije u Banskim dvorima poručio je da se potpisano ipak mora poštivati, da su automobili kupljeni i nema mogućnosti raskidanja ugovora.

Izvori s Markova trga uvjeravaju nas kako su se u priču s automobilima uključile čak i tajne službe. Naime, prateći društvene mreže i internet stranice državnih institucija preko vikenda, analitičari tajnih službi su uputili žurni izvještaj predsjedniku Republike i Vladi u kojem upozoravaju da postoji realna opasnost od šireg narodnog bunta, kojem bi okidač mogli biti upravo novi automobili.

Prema dobro obaviještenim izvorima, službe su zabilježile nekoliko stotina puta više negativnih, ljutitih i uvredljivih komentara na račun aktualne vlasti, kao i poziva na masovne prosvjede i nasilno rušenje vlasti nego ikada prije, barem od kada se vodi takva statistika.

No, Milanović je sve to primio s velikom dozom nepovjerenja (on i ne skriva svoj prijezir prema obavještajnoj zajednici koju smatra HDZ-ovom tvorevinom) i pokušat će sljedećih dana ublažiti žestoke reakcije javnosti novim spinovima i lažnim obećanjima.

Na sreću, premijera i njegove ministre demantirao je predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu, Dario Janković, koji je izjavio kako su mu iz ministarstava naručili baš takve luksuzne automobile što sada opovrgavaju. Iako je i sam član SDP-a i njegovog Glavnog odbora, bivši predsjednik karlovačkog SDP-a i dva puta SDP-ov kandidat za gradonačelnika Karlovca, a današnji šef Državnog ureda za nabavu je, kažu suradnici, pobjesnio kada je vidio da se premijer i ministri posipaju pepelom pa ispada da je on naručio te skupe automobile, a ne ministri koji su točno specificirali da žele najluksuzniju opremu koja postoji na tržištu. I nije uopće teško zaključiti tko laže a tko govori istinu. Zar itko vjeruje da je Janković sve to naručio na svoju ruku, bez znanja premijera i vlade?

Sada treba očekivati prvo Jankovićevu smjenu, a onda i mimohod novih automobila. Naime, kolona koju bi oni mogli napraviti bila bi duga 30-ak kilometara ili da bi bilo jasnije - od naplatnih kućica na izlazu iz Zagreba u Lučkom do Karlovca.

  • Autor: D.Boroš
  • Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.