Počela je Terezijana u Bjelovaru - Opća Opasnost obilježila prvi dan

19.06.2021. 00:15:00


Nakon duge pauze zbog epidemije, napokon se vratila dugo očekivana Terezijana u gradu Bjelovaru. Popularna gradska manifestacija slavi 25. jubilarno izdanje te je započela s 18. lipnja (petak) sa završetkom 20. lipnja (nedjelja).

Iako je napravljena s puno manje novca nego prijašnjih godina, sve je krenulo izvrsno. Od tradicionalnog dolaska carice Marije Terezije, scenskog prikaza Babotučka vojna, zatim Graničara-Husara, pa sve do sportskih natjecanja te uličnih zabavljača, u svakom trenutku dana posjetitelji će pronaći nekakvu zanimaciju.

U sklopu Terezijane provedeno je i cijepljenje, te je prvi na listi za cijepljenje župan Bjelovarsko-Bilogorske županije, Marko Marušić. Sve epidemiološke mjere su poduzete, te svi nadležni smatraju da nema opasnosti od širenja zaraze.

Petak je počeo sa svečanim otvorenjem, gdje je naglasak bio na dolazak carice Marije Terezije, koja je osnovala grad Bjelovar. Prema legendi, iako je carica osnovala ovaj grad, nikada ga nije uspjela posjetiti.

Povijesna postrojba Graničari-Husari 1756 su odradili ulogu nekadašnje carske vojske, na svojim konjima pasmine gidran. Nešto prije same manifestacije je bila i izložba ovih konja karakterističnih za ove krajeve. Na kraju večeri, posjetitelje je zabavio bend 'Opća Opasnost'.

Izvor: Portal Dnevnih Novosti

Izvorni autor: Monika Petrović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.