Počelo drugo polugodište – izazova neće nedostajati

08.01.2024. 09:29:00

Za oko 450.000 učenika osnovnih i srednjih škola danas jr počelo drugo polugodište. Od sutra će roditelji moći osobno u e-dnevniku opravdavati izostanke učenika do tri dana. Jednako tako, u drugom polugodištu sve osmaše, a od ove godine prvi put i učenike četvrtog razreda očekuju nacionalni ispiti, prenosi Priznajem.hr.

Učenici se sutra, nakon prvog dijela zimskih praznika, vraćaju u školske klupe. No, ne zadugo jer ih drugi dio zimskih praznika čeka za manje od mjesec i pol, a s obzirom na to da Uskrs ove godine pada ranije, proljetni su praznici već potkraj ožujka. Završetak ove nastavne godine je 21. lipnja. Prekidi nastave zbog učestalih praznika zbunjuju i učenike i profesore.

Nekima su praznici bili prekratki, nekima predugi, a neki se najradije ne bi ni vratili u školu.

– Ne veselim se baš, jer mi je super na praznicima, ali treba se jednom i vratiti u školu, kaže Gabrijel.

Prvašići nestrpljivo čekaju drugo polugodište jer, kažu, dosta im je cvjetića, zvjezdica, žele prave ocjene.

– Pošto dobivamo ocjene, tome se veselim, kaže Ela.

Maturanti su, kažu, nije im svejedno.

– Očekujem jako puno stresa, definitivno se bojim mature, ali nekako će se izgurati, nadam se da sam krenula na vrijeme, kaže Stela.

Izazova neće nedostajati

Tko je pomislio da u drugom polugodištu nema novih izazova – vara se. Po običaju, posebno izazovno bit će učiteljima. Čeka ih organizacija nacionalnih ispita prvi put za učenike četvrtih i osmih razreda, mnogo razgovora s učenicima upravo zbog raznih utjecaja na njihovo mentalno zdravlje, a sve češće moraju misliti i na vlastitu sigurnost.

Pa krenimo redom. Nacionalni ispiti za osmaše u ožujku.

– Najveći izazov će biti organizacija satnice, gubit će dosta sati. Problem je što ima devet termina u kojima se piše, što je devet radnih dana, gube dosta sati, kaže Mario Keča, ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zagreb.

– Ja smatram da ćemo zbog ispita izgubiti dosta sati, a osmaši smo, moramo učiti i dizati ocjene, kaže Nika.

Za učenike četvrtih razreda još veća nepoznanica.

– Imamo problem što nitko od učitelja ne zna kako će se to provesti, u kojem trenutku, ostali smo svi pod upitnikom, kaže Dubravka Buković Sazdevski, učiteljica razredne nastave u OŠ Borovje u Zagrebu.

– Moj razred prvi put kreće u to, iako je naša škola i prošle godine bila u eksperimentalnom provođenju nacionalnih ispita za četvrte razrede, istaknula je učiteljica razredne nastave Sanja Dam iz OŠ Trnsko u Zagrebu.

– Nemamo nekakvih posebnih priprema za to jer se mi pripremamo već četiri godine za to, dodala je.

– Da roditelji sami pravdaju direktno je u redu i to će rasteretiti škole, u krajnjoj liniji roditelji i danas pravdaju do tri dana razredniku, poručio je ravnatelj OŠ “Bol” u Splitu Davor Bučević.

Roditelji, dolazite više u školu

Novost je od ovog polugodišta i to kako će roditelji moći opravdavati izostanke svoje djece putem e-Dnevnika. No prosvjetari apeliraju – roditelji, dolazite ipak više u školu.

– Mi smo obrazovna, ali i odgojna ustanova i važna je ta komunikacija uživo, ističe Zdenka Sršen Jurčević, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru.

Problem mentalnog zdravlja učenika sve je veći.

– Prisutan je bullying, u ovo informatičko doba svi se uspoređuju, tko je ljepše obučen, tko je pametniji, i to utječe na mentalno zdravlje, kaže Tihomir Hojsak, učitelj glazbene kulture u OŠ Borovje.

A problema ima još.

– U zadnje vrijeme vidimo da su djeca deficitarna u pažnji i vidimo da ima velikih izazova u ponašanju učenika, kaže Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija/pixabay

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.