Počelo ponovljeno suđenje Drlji i Krajini za zločin u Gruborima

15.02.2016. 16:47:48

Drljo i Krajina su u lipnju 2014. nepravomoćno oslobođeni za zločin u Gruborima, a krajem prošle godine Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužiteljstva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem Ispitivanjem prvih svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo ponovljeno suđenje bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice Lučko Frani Drlji (na slici lijevo) i Boži Krajini (desno) koji su ponovno odbacili krivnju za ubojstvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon oslobodilačke akcije Oluja 1995. Prvi je na svjedočku klupu sjeo Neven Juričić, bivši pripadnik ATJ Lučko, jedan od sudionika sporne akcije koji je kazao da je prošao kroz selo i vidio dva mrtva tijela. Na Drljino pitanje zašto to nije prijavio, svjedok je rekao da nije postupio kao čovjek ni policajac. Kao i na ranijem suđenju ponovio je da je Drljo pred pripadnicima jedinice i generalom Mladenom Markačem, koji ih je postrojio i ljutito reagirao zbog zločina, kazao: "Ja sam to napravio i tko mi šta može". Ipak, na dodatna pitanja svjedok nije znao pojasniti kada se to dogodilo i što je Drljo točno rekao. Drljo i Krajina su u lipnju 2014. nepravomoćno oslobođeni za zločin u Gruborima, a krajem prošle godine Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužiteljstva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Umjesto suca Zdravka Majerovića koji je Drlju i Krajinu oslobodio zbog nedostatka dokaza novo suđenje vodi sudac Ivan Turudić. Drlju tužiteljstvo tereti za neposredno počinjenje zločina nad šestero civila kao i za nesprječavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za zapovjednu odgovornost. Tijekom dvije i pol godine prvog suđenja ispitano je više od 70 svjedoka, među njima i bivši zapovjednik specijalaca Željko Sačić, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije poduzeo ništa kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje. Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen. Dvojica optuženika od početka su poricali krivnju, a Drljo je u svojoj obrani kazao i da ga kao "časnika, vjernika i čovjeka" zgrožava zločin opisan u optužnici. Drljo i Sačić bili su osumnjičeni i zbog zločina u selju Ramljani, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u siječnju je obustavilo istragu u tom slučaju.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.