Podignuta optužnica protiv dvojice bivših pripadnika Armije BiH zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima

13.06.2013. 13:13:51

Prema navodima optužnice, optuženi Nedžad Hodžić i Dževad Salčin su osobno sudjelovali u mučenjima, zlostavljanjima i premlaćivanjima žrtava, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine, seksualnim zlostavljanjima, odsjecanjima dijelova tijela, zastrašivanjima i drugim nečovječnim djelima.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima hrvatske i srpske nacionalnosti u zarobljeničkom logoru u okolici Sarajeva, potvrđeno je u četvrtak u Sarajevu.

U priopćenju Tužiteljstva BiH navedeno je kako su optuženi Nedžad Hodžić i Dževad Salčin, nekadašnji pripadnici posebne postrojbe 'Zulfikar' koja je djelovala pri glavnom stožeru Armije BiH.

Nekima od pripadnika te postrojbe već se sudi pred Sudom BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u hercegovačkom selu Trusina.

Hodžića i Salčina tereti se da su na naročito okrutan način zlostavljali Hrvate i Srbe zatočene u nekadašnjem hotelu 'Mrazište' na Igmanu gdje je tijekom rata bio jedan od zatvora Armije BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su osobno sudjelovali u mučenjima, zlostavljanjima i premlaćivanjima žrtava, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine, seksualnim zlostavljanjima, odsjecanjima dijelova tijela, zastrašivanjima i drugim nečovječnim djelima.

Jedan zatočenik je smrtno stradao od posljedica premlaćivanja i zlostavljanja.

Žrtve nad kojima su zločini počinjeni su osobe srpske nacionalnosti koje su bile dovedene iz logora Silos i Krupa u Tarčinu, dok su žrtve hrvatske nacionalnosti dovedene iz logora Musala u Konjicu.

Optužnicu treba potvrditi Sud BiH.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.