Podignuta optužnica protiv Snowdena, SAD od Hong Konga traži uhićenje

22.06.2013. 09:56:34

Sjedinjene Države podigle su optužnicu protiv Eduarda Snowdena, bivšeg obavještajca koji je objavio da američke agencije prikupljaju milijune podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta, sudeći po sudskom dokumentu koji je dat na uvid javnosti. Snowden, za koga se vjeruje da se skriva u Hong Kongu, optužen je za krađu državnog vlasništva, neovlašteno objavljivanje informacija o nacionalnoj obrani i namjerno objavljivanje tajnih i obavještajnih dokumenata neovlaštenim osobama, stoji u optužnici koja nosi datum 14. lipnja a koja je otpečaćena u petak. >> Razotkrivene dubinske veze Facebooka i američkih špijuna! Optužnica je prvi korak u postupku koji bi američke vlasti mogle pokrenuti da bi Snowden bio izručen iz Hong Konga, koji je dio Kine, ali ima određenu autonomiju. Washington Post, koji je prvi objavio priču o optužnici, piše da su SAD zatražile od Hong Konga da uhiti Snowdena na temelju privremenog uhitbenog naloga. Vlasti u Hong Kongu nisu komentirale najnovije informacije. Podsjetimo, ovaj bivši djelatnik CIA-e i zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) otkrio je nedavno britanskom listu The Guardianu povjerljive informacije o američkim programima nadzora komunikacija kako bi, barem tako tvrdi, uzbunio javnost oko onoga što se čini u njezino ime. "Jedini cilj mi je informirati ljude o onome što se radi u njihovo ime i ono što se poduzima protiv njih", rekao je za The Guardian. Iako je živio vrlo lagodnim životom na Havajima, 20. svibnja je napustio tvrtku i odletio u Hong Kong prije otkrića o curenju informacija. Nadzor komunikacija i preko interneta "Spreman sam sve žrtvovati jer ne mogu dopustiti američkoj vladi da uništi privatni život, slobodu interneta i osnovne slobode ljudi u svijetu ogromnim sustavom nadzora koji potajno gradi", rekao je. Prije tri tjedna on je kopirao tajne dokumente u uredu NSA na Havajima gdje radi i rekao svojem nadzorniku kako treba nekoliko tjedana slobodno za liječenje epilepsije. Snowden je izjavio da je u Hong Kong pobjegao jer u Americi ne bi imao pošteno suđenje nakon što je objavio tajne dokumente. Snowden je preko posrednika poručio islandskim vlastima kako bi htio podnijeti zahtjev za azilom u toj državi. Globalni odjek The Washington Post i The Guardian otkrili su postojanje dvaju tajnih programa NSA za nadzor komunikacija. Jedan se odnosi na skupljanje podataka o telefonskim pozivima od 2006. u SAD-u koje je vodio operater Verizon, ali vjerojatno i drugi. Drugi program je presretao internetske komunikacije na devet velikih tvrtki poput Googlea i Facebooka korisnika koji žive izvan SAD-a. Radi se o aferi koja ima vrlo jak međunarodni odjek, budući da je SAD obavljao nadzor komunikacija i u drugim zemljama. (T.Š./Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.