Pokajnički govor premijera SAO Krajine Milana Babića, pa neka ga čuju i oni koji su danas imali skupove ili "prosvjede"

03.08.2022. 15:46:00

Milan Babić je od 1991. do 1992. obavljao dužnost premijera/predsjednika vlade samoproglašene 'Srpske autonomne oblasti' (SAO) Krajine, a zatim predsjednika 'Republike Srpska Krajine' (RSK) u Hrvatskoj. Sudjelovao je u kampanji progona usmjerenoj protiv nesrpskog stanovništva.

Bio je svjestan toga da se čine zločini kao što su zlostavljanje po zatvorima, deportacije, prisilno premještanje i uništavanje imovine te je znao je da se tijekom prisilnog premještanja ubijaju civili. Podržavao je i sudjelovao u vojnom zauzimanju teritorija, te poticao i pomagao nabavku oružja. Izjasnio se krivim i pristao da svjedoči pred Međunarodnim sudom u predmetu Milošević. Osuđen je na 13 godina zatvora.

Milan Babić pronađen je mrtav 5.3.2006. u 18.30 sati u svojoj ćeliji Haaškog suda. Prije toga je svjedočio kao svjedok optužbe protiv Momčila Krajišnika i Slobodana Miloševića.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.