POKRENUTA ISTRAGA ZBOG RATNOG ZLOČINA, ISPLIVALI MUČNI DETALJI

21.11.2018. 16:39:47

POKRENUTA ISTRAGA ZBOG RATNOG ZLOČINA, ISPLIVALI MUČNI DETALJI Vrijeđali su i pljuvali 21-godišnjaka, udarali ga šakama, bocom po glavi… Zbog sudjelovanja u fizičkome i psihičkom zlostavljanju zarobljenoga pripadnika 1. gardijske brigade Hrvatske vojske nakon okupacije Vukovara u studenome 1991., osječko Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnjeg državljanina Srbije, kojega tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, izvijestilo je to odvjetništvo u utorak. Sumnja se da je okrivljenik 21. studenoga 1991. u Vukovaru, nakon okupacije grada, kao pripadnik paravojne postrojbe “Leva supoderica” zajedno s njezinim pripadnicima iz prostorije na Veleprometu, u kojoj su bili zatočeni, zlostavljani i ubijani civili i pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, izveo zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade HV-a, danas 48-godišnjaka, te ga odveo u kuću u Vukovaru. Kako bi se prije likvidacije iživljavali nad njim, skinuli su s njega jaknu i majicu te ga golog do pojasa posjeli na stolac, vrijeđali i pljuvali po licu govoreći mu da je ustaša, udarali ga dlanom i šakama po glavi te glavom o stol, otvorenim plamenom upaljača palili po lijevoj nadlaktici i lijevom uhu, a plamenom svijeće po bradavicama. Sumnja da je 50-godišnji okrivljenik zarobljenika udario bocom po glavi i tako ga porezao po tjemenu i čelu, nakon čega mu je grlić boce zabio u desnu stranu prsa u blizini pazuha i nanio mu duboku ubodnu ranu. Grlićem razbijene boce napravio mu je i duboki rez na desnoj nadlaktici, a zatim mu je prišao s leđa i grlić zabio u predjelu desne lopatice. Istodobno su mu ostali pripadnici paravojne postrojbe prijetili mučenjem, a zarobljenik je uz bolove zbog fizičke torture trpio i intenzivan strah zbog prijetnja kojima je bio izložen. Nisu ga ubili jer su ga iz spomenute prostorije izvukla i spasila dvojica pripadnika paravojnih postrojba koja su stigla u međuvremenu. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.