Pokrenuta peticija protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama

07.06.2022. 17:45:00

ZAGREB, 7. lipnja 2022. (Hina) - Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) organizirale su peticiju "Reci NE ovakvom zakonu" protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje ocjenjuju da nanose štetu i liječnicima i pacijentima.

Udruga za promicanje prava pacijenata pozvala je u utorak građane da potpišu peticiju i usprotive se namjeri da liječnici podatke o svojim pacijentima proslijeđuju policiji, ističući da se time krše zakonom zajamčena prava pacijenata. 

Predložene zakonske izmjene nalažu obiteljskom liječniku da obavijesti MUP zbog postojećeg ili promijenjenog stanja pacijenta nakon čega mu se u trenu može oduzeti vozačka dozvola. Time se krši "pravo na povjerljivost" kao i "pravo na privatnost" iz Zakona o zaštiti prava pacijenata, upozorava u priopćenju Udruga.

Riječ je o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, o kojima će se sutra, u drugom čitanju, raspravljati u Saboru. Protiv njih su se već izjasnile liječničke strukovne udruge ocijenivši da nanose  štetu liječnicima i vozačima. 

Udruga za promicanje prava pacijenata ističe potrebu pacijentova pristanka za ustupanje medicinskog kartona, odnosno podataka o njegovu liječenju trećim osobama. Smatra i da se narušava odnos između obiteljskih liječnika i pacijenta, te se potiče agresivnost pacijenata prema liječnicima kada im se oduzme vozačka dozvola.

Navode i da liječnik ne može biti odgovoran za ponašanje pacijenta kojemu je propisan lijek uz koji se ne preporuča upravljanje vozilima. Obaveza je pacijenta da se toga drži, isto kao i što mu je obaveza da ne vozi pod utjecajem alkohola.

Pacijent, kažu, može u bilo kojem trenutku otići kod privatnika po recept i zaobići sustav u kojemu bi mu se zbog korištenja određenog lijeka oduzimala dozvola.

Ističu i da je za pitanje sposobnosti za rad i vožnju nadležna medicina rada, a ne obiteljski liječnici.

Peticiju koju su pokrenule Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) dostupna je na poveznici - https://www.change.org/p/reci-ne-zakonu-o-sigurnosti-prometa-na-cestama-gdje-lije%C4%8Dnikmora-prijaviti-pacijenta?utm_content=cl_sharecopy_33576752_enUS%3A4&recruiter=22927128&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign= share_petition 

O.A.: Ova peticija nije dostupna. Ili je URL netočan, prekršio je naše smjernice zajednice ili ga je početnik uklonio.????

(Hina)

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.