POLAGANJE BIJELIH RUŽA ZA STUDENTE UBIJENE I PROGANJANJE U JUGOSLAVIJI

08.12.2014. 12:41:44

POLAGANJE BIJELIH RUŽA ZA STUDENTE

UBIJENE I PROGANJANJE U JUGOSLAVIJI

 

u srijedu 10. prosinca 2014. u 12 sati

uz ogradu Sveučilišta u Zagrebu, na Kazališnom / Sveučilišnom trgu

 

Članovi Kruga za Trg i ove će godine položiti stotinu bijelih ruža uz Ogradu Sveučiliša u Zagrebu, u spomen na studente ubijene i proganjane u razdoblju od 1945. do 1990. I dalje zahtijevamo da se promijeni ime Trga maršala Tita i da novo ime bude Kazališni ili Sveučilišni trg. Tito je odgovoran je za ubojstva tisuću studenata  na Bleiburgu i na križnim putovima.  Ubili su Josipa Lovrića, studenta poljoprivrede, Stipu Milasa, studenta prava, Vladimira Hećimovića, studenta medicine, i brojne, brojne druge. Uz ruže su podaci o ubijenima. Druge tisuće studentica i studenata Titov je režim, tijekom svih godina trajanja, izložio  dugim zatvorskim kaznama i brutalnim mučenjima, zato što su pružali otpor. Godine 1957. suđeno je  studentskoj skupini Hrvatski nacionalni pokret otpora u zemlji (Jakša Kušan, Stanislav Janović, Ivan Kujundžić, Zorka Zane, Srna Matijević, i dr.), 1958. skupini Hrvatska revolucionarna mladež (Andrija Vučemil, Jure Knezović, Darinka Ćutuk, Dinko Jonjić, i dr.), 1959. mladim varaždinskim rodoljubima (Zlatko Mubrin, Alfred Obranić, i dr.),  1982. skupini iz studentskog doma na Lašćini (Marko Grubišić,  Milan Sušac, i dr.). U logorima na Svetom Grguru, na Golom Otok, Lepogolavi, Staroj Gradiški ili Zenici patili su Marijan Pavan, Jakov Šimić, Anto Ivezić, Mate Ćavar, Ive Livljanić, Šime Mihatov, i brojni, brojni drugi - zbog prosvjeda u studentskoj menzi, zbog pjesme, razgovora, pljeskanja operi Nikola Šubić Zrinski ili odlaska na grob dr. Anti Starčeviću.   Maja Runje Koordinatorica Kruga za Trg

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.