POLICIJA NA RUBU SNAGA: ‘Slabo smo opremljeni, dezinficijensima je istekao rok trajanja, a po autima kopamo ručno jer se štedi’ - pismo sindikata

18.03.2020. 15:23:00

 Ministru Božinoviću i ravnatelju policije Milini upućeno je alarmantno pismo u kojem policajci traže hitna rješenja da bi mogli civilizirano obavljati sve nove obveze

Proteklih nekoliko dana svakodnevno pratimo slike s granice: gužva, kolone, nezadovoljni ljudi koji pokušavaju ući u Hrvatsku ili izaći iz nje… i policajci. Iz televizijski snimki vidljivo je da neki imaju rukavice i maske, a neki nemaju niti maske. Evidentno je da su oni, uz medicinsko osoblje, iznimno istureni na prvoj crti borbe s nevidljivim neprijateljem, koronavirusom: svakodnevno su izloženi vrlo velikom broju nepoznatih osoba, nervoznih i očajnih, koji samo što brže žele proći dalje.

Ne samo da su izloženi na svim graničnim prijelazima, njima je sada povjeren i posao kontrole osoba u samoizolaciji. A kako su opremljeni?

“Nema dovoljno maski, niti rukavica”, kaže nam jedan od sugovornika, policajac koji je zamolio za zaštitu identiteta. “No, rukavice i maske su samo mali dio problema. Nema dovoljno dezinficijensa, nema informacija je li netko od sumnjivih osoba s kojima smo bili u kontaktu – zaražen. Razumijete, mi izdvajamo sumnjive, a nema povratnih informacija je li netko od njih zaražen. Znači li to da nije nitko? Moramo li mi sami donositi zaključke?”, kaže naš sugovornik.


Dolazak Hitne na granični prijelaz da preuzmu osobe za koje se sumnja da imaju koronavirus (djelatnici Hitne opremljeni za situaciju za razliku od policije)

Jedno pakiranje dezificijensa za smjenu

I pokazuje nam poruke kolega: jedan kaže da od dezificijensa imaju samo jedno pakiranje za cijelo dežurstvo (smjenu), i to Plivasept blue, iz 2017. Naravno, Plivasept je prepun oznaka o štetnosti za ljude i okoliš ako se ne koristi ispravno. Postoji bolje, ekološki prihvatljivije sredstvo, Asepsol eko – ali nerijetko dolaze pakiranja kojima je odavno prošao rok trajanja! Postoje policajci koji kažu da rukavice i maske odnose kući, peru poslije radnog dana – pa ih ponovno koriste naredni dan. Tu je i poruka kolege koji je išao u nadzor samoizolacije zajedno sa sanitarnim inspektorom, ali nitko od njih nije imao zaštitne opreme –  zato jer je nema. Iz jedne policijske postaje stiže poruka: “Par paketa rukavica i šest maski za cijelu policijsku postaju. Nikakva dezinfekcijska sredstva.” Iz pojedinih policijskih uprava javljaju da moraju ispunjavati upitnike koje bi inače morali – sanitarni inspektori. Ali oni se nisu pojavili, pa je i to “ubačeno” policajcima.

U Nacionalnom sindikatu policije potvrđuju da je situacija na terenu iznimno teška, da se ne radi o nekoliko slučajeva u kojima je ponestalo zaštitne opreme. “Policija jednostavno nije pravovremeno opremljena za posao koji sada mora obavljati, pojačane kontrole na granicama i kontrolu samoizolacije”, odgovaraju na upit Net.hr-a iz tog policijskog sindikata. I situaciju ilustriraju još jednim iznimno zabrinjavajućim podatkom: na graničnom prijelazu Bajakovo, na granici između Hrvatske i Srbije ne radi rendgen za pregled vozila, te su policijski službenici kod svake sumnje primorani ručno otvarati vozilo i pregledavati, što traje oko dva sata – a to još dodatno stvara gužvu na ionako prenapregnutim graničnim prijelazima. Kažu da su više puta već apelirali da se taj uređaj popravi, radi se o trošku od oko 10 tisuća kuna, ali “nadležni” – jednostavno ne reagiraju.

U Nacionalnom sindikatu policije kažu da već danima dobivaju vrlo ozbiljne primjedbe svojih članova i upozorenja da nisu dobro opremljeni, da su vrlo izloženi – i bez odgovarajuće podrške i skrbi. Jedan njihov član upozorio je da je osobno izdavao rješenja o samoizolaciji, i da je izdvojio četiri osobe. Po te četiri osobe stiglo je vozilo saniteta i osoblje – “obučeni za uvjete epidemije, kao svemirci”, a policajac se osjećao jadno i nesigurno – samo s običnom maskom i rukavicama.

Dezinficijensi koji su im poslani, a prošao im je rok trajanja

‘Nitko me ništa ne pita’

“Mene nitko ništa ne pita, kolege bježe od mene, sam sam se izolirao od mame, jer je starija, ali od supruge se nisam mogao izolirati”, jedno je od svjedočanstava zaprimljeno u Nacionalnom sindikatu policije. Kada je policajac došao u novu smjenu pitao je ima li povratnih informacija o četvero izdvojenih, je li netko “pozitivan” – treba li on isto ići u samoizolaciju i na testiranje, ali – nije bilo nikakvih odgovora. “Nitko pojma nema. Radim normalno i dovodim svoje doma i kolege u opasnost. Boli sve briga za nas na granici”, riječi su jednog policajca koji se obratio ovom sindikatu. Šalju im i fotodokaze da je dezinfekcijskim sredstvima koje dobivaju – istekao rok.

Iz Nacionalnog sindikata policije, koji predvodi Nikola Kajkić, u ponedjeljak, 16. ožujka, upućeni su ministru policije Davoru Božinoviću i ravnatelju policije, Nikoli Milini, dopisi u kojima traže hitno rješavanje situacije, odgovarajuće opremanje svih policajaca ali i rasterećenje onih koji su sada opterećeni kontrolom samoizolacije. U trenutku slanja dopisa takvih je bilo oko devet tisuća, a već sutradan bilo ih je značajno više.

Traži se, prije svega oprema (maske, rukavice, zaštitna odijela itd.) ali i predlaže da se do daljnjega obustave “hitne radnje” kao što je provjera prebivališta građana, operativne provjere za oružje, itd. ili represivne akcije za kontrolu i regulaciju prometa (kako bi se rasteretilo policajce koji su zaduženi za kontrolu samoizolacije). Traže i da se zaštitnim sredstvima opreme i službe za nadzor ulaska građana u policijske uprave, izdavanje dokumenata i slično, kako bi se izbjegla mogućnost širenja zaraze.

Za kolegice i kolege koji rade nadzor državne granice, a došli su u doticaj sa sumnjivim osobama, traže testiranje, hitan liječnički pregled i, po potrebi, mogućnost organiziranja samoizolacije. Naime, upozoravaju u ovom policijskom sindikatu, uslijed dodjele novog posla policajcima – kontrole samoizolacije – zaboravilo se razraditi postupanje u slučaju policajaca koji su došli u doticaj sa zaraženim ili potencijalno zaraženim osobama, odnosno, kako će izgledati obveza samoizolacije za policajce i kakve će im biti plaće u tom razdoblju.

Do zaključenja teksta Nacionalni sindikat nije dobio odgovore ni od ministra, niti od ravnatelja. I Net.hr je uputio upit službi za odnose s javnošću MUP-a i pitali kakva je opskrbljenost zaštitnim sredstvima, gdje su urgentne točke i je li se moglo više učiniti na pravovremenoj opskrbi. Također, pitali smo jesu li među policajcima detektirane osobe koje su možda rizične (zbog kroničnih oboljenja, ili su jedini skrbnici o iznimno rizičnim osobama) te razmatra li se mogućnost da ih se rasporedi na manje izložene pozicije. Ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Izvor: Net.hr

Izvorni autor: Đurđica Klancir/Foto: Pixsell/Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.