Policija pozvala građane da ne izlaze ako ne moraju, dvije osobe ozlijeđene

13.05.2019. 10:24:10

Jaki, na mahove i olujni vjetar puše u Zagrebu od nedjelje navečer, na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su oštećeni semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju. "Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći, nazovite na žurni broj 112", stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i Zagrebačke županije. Cijelu noć udari vjetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od jučer vrše intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala i grana na prometnicama. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti. Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija diljem Zagreba, doznaje se od zagrebačkih vatrogasaca, a pozivi su s još 50-tak adresa. Uslijed jakog i olujnog vjetra ozlijeđene su dvije osobe, javlja policija. Stradao je pješak na Trgu bana Josipa Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu. Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija do 7:15 sati. Jaki na mahove i olujni vjetar od oko 70 km na sat, puše u Zagrebu od nedjelje navečer, na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu. Cijelu noć udari vjetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat., a vatrogasci imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama. Materijalna šteta još se uvijek zbraja, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim intervencijama grada Zagreba. Napominju da je "olujni vjetar tijekom cijele noći rušio stabla, a da od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu". Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 Zagreb – Split – Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina), Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Nevrijeme u Zagrebu | Autor : Čitatelj

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Čavle i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga, DC54 Maslenica – Zaton Obrovački i Paški most

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, autocesti A7 Draga – Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće – Kraljevic zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Na dionici autoceste A7 od NP Rupa do GP Rupa vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h zbog jakog vjetra.
Zagreb: Olujni vjetar porušio stoljetna stabla u parku psihijatrijske bolnice Vrapče
Jak i olujan vjetar Danas će u Hrvatskoj biti vjetrovito. U unutrašnjosti oblačno uz kišu, lokalno obilnu, a u gorju se ponegdje očekuje susnježica ili snijeg. Na Jadranu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinskim pljuskovima. Vjetar umjeren do jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16°C. DHMZ je za većinu zemlje izdao narančasti meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno zbog jakog i olujnog vjetra. Problemi u Zagrebu U prekidu je tramvajski promet od Trga žrtava fašizma u smjeru Borongaja, zbog vatrogasne intervencije. Zbog pada napona u tijeku je kraći zastoj tramvajskog prometa na raskrižju Branimirove i Držićeve.

Olujno nevrijeme | Autor : Čitatelj Večernjeg lista

U tijeku je normalizacija tramvajskog prometa na linijama koje prometuju Maksimirskom cestom u smjeru Dubrave i Dupca. Autobusne linije 102, 138, 139, 140, 142,143, 227 i 232 privremeno ne prometuju zbog uklanjanja stabala s prometnice. Vremenske neprilike usporavaju promet te autobusne linije 121, 123, 137, 208 i 223 odstupaju od reda vožnje. Policija: Ne izlazite na otvoreno Policija uprava zagrebačka (PUZ) u ponedjeljak je zbog jakog i olujnog vjetra na području grada Zagreba i Zagrebačke županije objavila upozorenje u kojem preporučuje građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. "Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da se koriste javnim prijevozom. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112", stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i Zagrebačke županije.
Zagreb: Jak vjetar prevrnuo štandove na Trgu bana Jelačića
Zagrebački vatrogasci javljaju kako je od jučer do ranih jutarnjih sati odrađeno 140 intervencija te da se radi na njih još 20. Prvo odrađuju intervencije u kojima su ugroženi ljudski životi nakon čega slijeda intervencije na prometnicama. – Olujni vjetar je tijekom cijele noći rušio stabla, a od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Dobrovoljna vatrogasna društva od jučer popodne odradili su više od 150 intervencija. Intervencije su se većinom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i par manjih intervencija gašenja požara. Trenutačno je u tijeku dvadesetak intervencija. Na terenu su cijelu noć bile i sve dežurne ekipe Zagrebačkog holdinga – priopćio je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.