Policija u mjestima uz granicu u stalnoj kontroli prebivališta

07.09.2019. 14:35:00

Prošle je godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji bez prebivališta ostalo 795 osoba, a 2017. njih 2390

Broj fiktivnih prebivališta u najistočnijoj županiji osjetno je smanjen u odnosu prema prethodnim godinama. U naseljima Vukovarsko-srijemske županije uz granicu sa Srbijom i BiH policija intenzivno provjerava žive li građani na adresama na kojima su prijavljeni ili imaju samo fiktivno prebivalište u Hrvatskoj, a žive negdje drugdje.

Brojne vukovarske, vinkovačke, županjske i druge adrese godinama su krile građane susjednih zemalja koji su na temelju prijavljenog prebivališta u Hrvatskoj, gdje se vode kao nezaposleni, bez imovine i stalnih prihoda, ostvarivali socijalna i druga prava - zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna, porodiljnu naknadu, novac za novorođenčad, dječji doplatak, socijalnu pomoć... Terenskim provjerama utvrđeno je da velik broj osoba ne stanuje niti je ikada stanovao na prijavljenoj adresi. Policijski službenici prvo kucaju na vrata onih za koje ima neke sumnje i provjeravaju okolnosti i činjenice iz kojih se može utvrditi živi li osoba ondje gdje je i prijavljena.

U Županji je prije nekoliko godina u jednoj garsonijeri u središtu grada bilo prijavljeno čak 40 osoba, a u vikendici na županjskim Vjerovima u samo nekoliko kvadrata "živjelo" je njih 19.

Rješenja o odjavi prebivališta, sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu, donose se kada se terenskom provjerom utvrdi da konkretna osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili nadležna policijska postaja o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te druge pravne ili fizičke osobe.

- Na području PU vukovarsko-srijemske u prvih sedam mjeseci ove godine doneseno je 166 rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti. U Policijskoj postaji Vukovar bila su 44 rješenja, po 40 rješenja doneseno je u Službi upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca u Vinkovcima i Policijskoj postaji Otok, a slijede postaje granične policije Tovarnik (13), Vrbanja (12), Županja (11) i Ilok (6) - ističe policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske Marijana Maja Barbarić.

U 2018. na području najistočnije županije doneseno je ukupno 795 rješenja o odjavi prebivališta prema službenoj dužnosti. U odnosu prema godini prije, kada je bez prebivališta ostalo 2390 osoba, to je čak trostruko manje. I lani je prednjačio Vukovar s 295 odjava, u Vrbanji ih je bilo 176, u Vinkovcima 161, u Županji 72, u Otoku 46, Iloku 31 i u Postaji granične policije Tovarnik 14. Odjavljuju se osobe za koje se utvrdi da na prijavljenoj adresi nisu nikada živjele, ali i osobe koje su živjele na adresi prijavljenog prebivališta, ali su se odselile u neko drugo mjesto u Hrvatskoj, ili su se iselile, a nisu prijavile promjenu prebivališta, odnosno odjavile prebivalište u RH. Obveza odjave prebivališta postoji za one hrvatske državljane koji su se iselili iz Hrvatske zbog trajnog nastanjenja u drugoj državi. Osobe koje su zaposlene u inozemstvu, ali nemaju namjeru trajno se tamo nastaniti nisu dužne odjaviti prebivalište u Hrvatskoj, ali imaju obvezu policiji dojaviti da privremeno borave u inozemstvu. Odjava prebivališta ne znači gubitak hrvatskog državljanstva niti utječe na pitanje vlasništva nad nekretninama. S danom dostave rješenja o odjavi prebivališta prema službenoj dužnosti, osobi prestaje vrijediti osobna iskaznica i dužna ju je vratiti policijskoj upravi ili postaji koja ju je izdala. Ali ta osoba i dalje može imati hrvatsku putovnicu, u koju će biti upisana adresa stanovanja u inozemstvu.
PRIJAVA PRIVREMENOG ODLASKA - 1390
PU vukovarsko-srijemska u prvih sedam mjeseci 2019. zaprimila je ukupno 1390 prijava privremenog odlaska u inozemstvo. Najviše prijava, 451, građani su podnijeli u Službi upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca u Vinkovcima, a u PP Vukovar bilo ih je 297, u Postaji granične policije Županja 253, Vrbanja 161, Otok 117, PGP Ilok 56 i Tovarnik 55. Ako se tome pridoda i 166 osoba kojima je odjavljeno prebivalište po službenoj dužnosti, u prvih sedam mjeseci 2019. u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 1556 stanovnika manje. Lani je iz te županije 2849 građana prijavilo privremeni odlazak iz RH.

Izvor: Glas Slavonije

Izvorni autor: Marija Lešić Oremović/Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.