POLICIJA UPOZORAVA: POČNITE ZAKLJUČAVATI I DVORIŠTA

29.01.2019. 13:58:38

 

Iz policije upozoravaju stanovnike da zaključavaju ulaze u dvorišta, a posebice u kuće, jer je u porastu broj pljački, provala i nasilje

Gotovo svakodnevno u Koprivničkom, Varaždinskom i Međimurskom području dolazi do upada pojedinaca ili bandi u kuće gdje pljačkaju starije i nemoćne osobe često koristeći brutalne metode, a na metu su posebice osobe koje žive same.

Umjesto odgovor, šaka u lice

Oko 10 sati ujutro 14. siječnja 95-godišnja Marija Petrić, koja je bolesna i gotovo sto posto slijepa brutalno pretučena u vlastitom domu od strane 53-godišnjakinje i 32-godišnjakinje koje su uhićene i kojima je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Napadačice su ušle u kuću nesretne starice koja je slijepa, ali ih je osjetila i kad je upitala tko je to, umjesto odgovora dobila je udarac šakom u oko. “Dobila sam udarac šakom u lice. Tražili su ono što ja nemam. Novac i potom su otišle. To je za mene toliko mučno i stresno da o tome ne želim govoriti”, kazala je za 24sata starica koja živi sama. Bila je vidno uznemirena i sva u šoku. U naselju Imbriovec, koji se nalazi nekoliko kilometra od Đelekovca, samo tri dana kasnije kriminalke su posjetile i 86-godišnju Ružu Punčikar, koja živi s 52-godišnjim bolesnim sinom. Kada je iz kuhinje, jedine prostorije u koju grije osušila opranu kosu, krenula prema sobi gotovo je zanijemila od šoka. “Iz sobe su izlazile jedna za drugom dvije žene, isto odjevene. Kad sam ih upitala što tu rade, jedna me odgurnula i obje su izašle iz sobe. Zvala sam susjede u pomoć i istrčala za njima na ulicu, a one su sjele u automobil gdje ih je čekala treća žena i odvezle se. Vratila sam se u sobu i pogledala u ormar gdje sam držala omotnicu s 18.000 kuna. Vidjela sam kuvertu praznu bez novca. Sve su nam odnijele. Cijelu životnu ušteđevinu, jer ja, a i moj bolesni sin, ne možemo raditi i prodali smo tjedan dana ranije zemlju i taj novac čuvali za sprovod”, ispričala je 86-godišnjakinja. U ime socijalne pomoći, ona i sin mjesečno primaju 1300 kuna. Policija je potvrdila kako kod osumnjičenih nije pronađen novac, a 28-godišnja vozačica puštena je da se brani sa slobode pod optužbom za pomaganje u teškoj krađi.

Nije sigurna ni u vlastitoj kući

Nasilna trojka za kojom traga policija posjetila je i 77-godišnju Anđelu Friščić.  “Čula sam kako su koji dan ranije u susjednim naseljima neke obitelji pokradene i opljačkane. Na nesreću to se i meni desilo. Nisam zaključala ulazna vrata i dvije neznanke su ušle u kuću. Kako hodam uz pomoć štake kad sam ih vidjela da izlaze jedna me gurnula i sva sreća pala sam na zid, jer da sam pala na pod vjerojatno bi nešto slomila”, ispričala je starica. “Uzeli su mi 2300 kuna i bankovnu karticu, ali srećom nisu pronašli PIN, jer bi mi račun svele na minus. Radi se o dvije žene stare između 30 i 35 godina. Izašla sam za njima i vidjela da su sjele u Mazdu i odvezle se. Odmah sam zvala banku kako bi blokirali karticu….”, kazala je Friščić koja se ne može prestati čuditi kud sve to vodi. Gospođa je ispričala kako kako nije nikada zaključavala kuću, ali su došla takva vremena da to mora raditi, jer nije sigurna ni u vlastitoj kući.

Nasilje kada nema novca

Kako navodi 24sata, neslužbeno su doznali da je varaždinska policija pred rješenjem ove krađe. A iz policije upozoravaju stanovnike da zaključavaju ulaze u dvorišta, a posebice u kuće, jer je u porastu broj pljački, provala i nasilje što se vidi na primjeru Marije Friščić koja je batine jer kradljivice nisu našle novac.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.