Poljoprivrednici o novom zakonu: Oduzimaju nam pravo na vlastito uzgajanje sjemena

23.01.2021. 10:35:00

Inicijativa pod nazivom: “Sjeme je naše ljudsko pravo!” uputila je 14.01.2021. dopis Saborskom odboru s mišljenjem o nacrtu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja.

Tim ljudi iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, udruge Biovrt – u skladu s prirodom i Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” više od mjesec dana radi na proučavanju i analizi prijedloga novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja. 

U dopisu se traži odgoda donošenja Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja do trenutka donošenja zakona koji će definirati područje sjemenarstva na europskoj razini. Ukoliko to nije moguće, inicijativa traži uklanjanje pojma “sjeme s obiteljskog gospodarstva” i svih odredbi vezanih uz taj pojam. Te odredbe značajno zadiru u prava proizvođača i nisu u skladu s međunarodnim dokumentima koji ih štite.

Dodaju kako je ekološka proizvodnja sjemena izuzeta od svih tih odredbi jer ju štiti europska uredba, koja pravno ima veću težinu od nacionalnog zakona. 

Sjeme koje su naslijedili od svojih djedova i baka i čuvali tradicijskim metodama, poljoprivrednici više neće moći koristiti, osim ako je registrirano na nekoj od sortnih lista, upozoravaju iz inicijative.

Dopis je potpisalo 77 udruga koje okupljaju više od 25.000 članova, ne računajući Hrvatsku poljoprivrednu komoru koja je isto na popisu, a gdje su okupljeni svi poljoprivrednici Hrvatske.

Cijeli tekst dopisa uz detaljnu analizu spornih članaka prijedloga Zakona objavljen je na web stranici udruge Biovrt.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: GettyImages

Autor: