Pomoćnik ministra obrane Nikola Brzica podnio ostavku

20.01.2017. 16:40:58

UZBUNA u MORH-u: Nestali tajni dokumenti NATO saveza! Pomoćnik ministra Nikola Brzica podnio ostavku NIKOLA BRZICA, pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića za obrambenu politiku, ponudio je ostavku na tu dužnost jer je unaprijeđen Zoran Drča, osumnjičeni za gubitak tajnih dokumenata, prenosi Maxportal. Protiv Zorana Drče je, još u vrijeme ministra obrane Josipa Buljevića, VSOA-i podnesena prijava zbog gubitka klasificiranih dokumenta NATO saveza i pokrenuta istraga Brzica je tražio da se protiv Zorana Drče dovrši istraga i pokaže li se krivim, postupi sukladno zakonu, no unatoč sumnji za ozbiljno kršenje protokola o sigurnosti (pa čak i špijunaži?) Drča je unaprijeđen na višu dužnost u Personalnoj upravi MORH-a. Kad je na kolegiju Ministarstva shvatio da je Drča unaprijeđen Brzica je podnio ostavku na mjesto pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku. Nikola Brzica je Hrvat rođen je 1976. godine u Kanadi, a prestižnu američku vojnu akademiju “West Point” završio je 2002. godine. Bio je pripadnik Oružanih snaga RH od 2002. do 2010. godine. Dva puta je sudjelovao u NATO operaciji ISAF u Afganistanu. Član je Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske i bio je jedan od kandidata za ministra obrane u prethodnoj Vladi.

Zoran Drča, MORH

O Zoranu Drči na Maxporalu smo već pisali kao osobi odgovornoj za nestanak Plana obrane Hrvatske. Plan, koji ne nalazio na elektronskom uređaju, nestao je u vrijeme kad je u Zagrebu, zbog gostovanja na HRT-u boravio Miroslav Lazanski što je bila neobična koincidencija i pogodan scenarij za razne spekulacije. Zoran Drča rođen je 1978. godine u Zadru, diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2003. godine i ekspresno se, iste godine, zaposlio u MORH. I brzo napredovao. Drča je u MORH zaposlen u vrijeme Ive Sanadera, a veliki broj njegovih prezimenjaka u vrijeme agresije na Hrvatsku završio je u četnicima. Većina je kasnije obuhvaćena Zakonom o amnestiji, ali su neki i suđeni za teške ratne zločine. Bio na dužnosti načelnika Službe za NATO i Partnerstvo za mir Uprave za obrambenu politiku te načelnik Sektora za međunarodnu obrambenu suradnju i sigurnost Uprave za obrambenu politiku MORH-a te pomoćnik ministra obrane. Drča je napredovao je zahvaljujući prijateljstvu s bivšim načelnikom SAO-e Draganom Lozančićem, kojega je i naslijedio u Upravi za obrambenu politiku kad je Lozančić postao prvi špijun Hrvatske, a u karijeri mu je sigurno pomoglo i prijateljstvom s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem u čije vrijeme je imenovan za pomoćnika ministra obrane. Bivši predsjednik Ivo Josipović 2013. godine odlikovao ga je Redom kneza Branimira s ogrlicom povodom četvrte godišnjice ulaska Hrvatske u NATO savez. Iz MORH-a nam nisu mogli  potvrditi informaciju o ostavi pomoćnika Nikole Brzice, tek su spomenuli da su primili nekoliko novinarskih upita na tu temu. Maxportal je informaciju da su nestali klasificirani dokumenti NATO saveza primio prije nekoliko mjeseci, ali je nismo mogli potvrditi, a sad u javnosti izlazi na najgori mogući način i u vrlo nezgodno vrijeme za Hrvatsku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.