Porez na nekretnine: ‘Građani su zbunjeni i zabrinuti. Recite jasno što im je činiti’

14.08.2017. 11:46:29

Brojni zbunjeni i zabrinuti građani, te potpisnici peticije Udruge Lipa protiv uvođenja poreza na nekretnine javili su se udruzi, jer nije u potpunosti jasno što se od njih očekuje, poručuju iz Lipe. Udruga poreznih obveznika Lipa uputila je Vladi zahtjev za objašnjenjem što znači najavljena odgoda primjene poreza na nekretnine, priopćili su iz Udruge. Njihov javni poziv prenosimo u cijelosti: Udruga poreznih obveznika Lipa zahtijeva od Vlade RH da, slijedom najave Predsjednika vlade RH o odgodi primjene poreza na nekretnine, građane na jasan i nedvosmislen način obavijesti trebaju li ili ne popunjavati obrasce/upitnike za porez na nekretnine koje ovih dana dobivaju, ili su dobili, na kućne adrese od strane jedinica lokalne samouprave (gradova i općina). Brojni zbunjeni i zabrinuti građani i potpisnici peticije Udruge Lipa protiv uvođenja poreza na nekretnine javili su se udruzi, jer nije u potpunosti jasno što se od njih očekuje – postoji li i dalje obaveza da popunjavaju rečene upitnike ili ne, obzirom na uputu Ministarstva financija od 11. kolovoza. (tekst objave dostupan ovdje: http://www.mfin.hr/hr/novosti/priopcenje-vezano-za-prikupljanje-podataka-o-nekretninama-2017-08-11-08-08- ) Također, Udruga Lipa upozorava da je prikupljanje podataka koji su već u posjedu javnih tijela u koliziji sa zakonom, i to s odredbama najmanje tri zakona. Naime, sukladno članku 82. Zakona o sustavu državne uprave, javna uprava ne smije u postupcima zahtijevati uvjerenja o činjenicama (podatke) o kojima vode službene očevidnike, već se takva uvjerenja trebaju pribavljati po službenoj dužnosti. Takva odredba je sukladna članku 47. Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) kojim je propisano kako će službenici po službenoj dužnosti pribavljati podatke o činjenicama o kojima službenu evidenciju vodi javnopravno tijelo kod kojeg se vodi postupak, odnosno drugo javnopravno tijelo. Obzirom da bi se državne baze podataka konačno mogle i digitalizirati, relevantan je i Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi, koji u članku 10. ukazuje kako su tijela javne uprave dužna pribaviti i preuzeti podatke iz javnih registara po službenoj dužnosti, bez traženja istih od stranaka (građana), odnosno poslovnih subjekata. Upitnici koje su građani ovih dana dobivali od jedinica lokalne samouprave sadrže pitanja o činjenicama (podacima), o kojima se vode službeni očevidnici, pa stoga Lipa takvo postupanje smatra suprotno zakonu.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.