POSLJEDNJI LET PILOTA ANTUNA: Tko je lažima pokušao zaraditi na mrtvom heroju?

24.06.2021. 15:49:00

Na današnji dan 1992. godine život je izgubio pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Antun Radoš. 

Na posljednji let ovaj heroj Domovinskog rata uputio se kako bi izvidio srpske položaje preko Save sa kojih je toga dana žestoko raketiran Slavonski Brod. Uslijed ovog napada ispred obiteljske kuće poginula su dva bratića u prvom koljenu Goran Marić (10) i Jurica Marijić (11). Toga dana ranjeno je i 19 civila, a pogibijom Gorana i Jurice smrtnost djece Slavonskog Broda stradale ratnim djelovanjima popeo se na 17.

Bilo je jasno da je oboren

Toga 24. lipnja 1992., pilot Antun Radoš sudbinu je podijelio sa ubijenim dječacima.  U 12 sati i jednu minutu na području Slavonskog Broda javlja kontroli da ima probleme s upravljanjem zrakoplovom, nakon čega se veza prekida, a njegov MIG nestaje s radara. Iako je u potragu za nestalim kolegom ubrzo krenuo helikopter službe za traganje i spašavanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i pripadnici vojske i policije iz Slavonskog Broda, bilo je sasvim jasno da je Radoš oboren na desnoj, neprijateljskoj strani rijeke Save.

Posmrtni ostaci heroja Domovinskog rata Antuna Radoša razmijenjeni su desetak dana kasnije te je pokopan na zagrebačkom Mirogoju uz vojne počasti, a zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Imra Agotić ovako se oprostio od njega:

„Bio je pravi bojovnik za Hrvatsku, i cijelim je svojim bićem pripadao Hrvatskoj vojsci. Ante nije samo junak našeg Domovinskog rata – on je mnogo više od toga! On je simbol i inspiracija i primjer koji potiče i bodri. Budite ponosni na vašeg sina, oca, supruga i brata. Njegovo ime bit će ispisano velikim slovima u hrvatskoj povijesti! Neka je vječna slava i hvala pilotu, pukovniku Hrvatske vojske, Antunu Radošu! Laka mu sveta hrvatska gruda!“

Screenshot

 

Sramotan oglas

Mario Radoš, sin poginulog pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Antuna Radoša, prije nekoliko godina obratio se javnosti kako bi ukazao na lažni oglas objavljen na Njuškalu u kojem je jedan Beograđanin prodavao ratnu oznaku njegova oca:

“Grudna značka HV pilota Antuna Radoša – Značka koju je na sebi imao poginuli pilot Antun Radoš koji je oboren 1992 godine u Selu Kalenderovci kod Dervente tokom akcije Koridor 92. Značka se nalazila na mjestu grudnog čina. Krilo njegovog aviona MIG 21 Bis NIJE na prodaju. Cijena 298 eura”, pisalo je u oglasu.

Zgroženi Mario Radoš objasnio je kako nije riječ o oznakama njegova poginulog oca. Objasnio je kako je riječ o prijevari, odnosno, o oznaci koju su na kapi nosili pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne obrane JNA na koju je umjesto zvijezde petokrake bilo umetnuto slovo “U” s hrvatskim grbom.

“Skandalozno je da se takav oglas objavljuje. Maknimo na stranu da je riječ o mom ocu. Činjenica da netko prodaje stvari mrtve osobe poginule u ratu, i to osoba koja nema nikakve veze dotičnim, je strašna. Kada uz to uzmemo činjenicu da se radi o poginulom branitelju, pilotu, cijeli događaj postaje neukusan i neobjašnjiv. To je uvreda za obitelj, ali i za Oružane snage”, kazao je Mario Radoš.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Herek/Foto: HRZ

Autor: