Posmrtni ostaci 127 Bošnjaka ubijenih u genocidu prevezeni u Srebrenicu

09.07.2016. 18:29:33

ČEKAJU POKOP Najmlađa žrtva čiji su ostaci bili u koloni je dječak koji je u srpnju 1995. kada je ubijen imao tek četrnaest godina, a najstariji koji će biti pokopan u ponedjeljak je 77-godišnjak Posmrtni ostaci 127 Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici 1995. godine prevezeni su u subotu u taj grad kako bi bili pokopani 11. srpnja, na 21. godišnjicu najgoreg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Kolona s posmrtnim ostacima na putu iz mrtvačnice u mjestu Visoko zaustavila se u Sarajevu pred zgradom Predsjedništva BiH gdje su okupljeni odali počast žrtvama.

Molitvu za sve ubijene u srebreničkom genocidu predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Najmlađa žrtva čiji su ostaci bili u koloni je dječak koji je u srpnju 1995. kada je ubijen imao tek četrnaest godina, a najstariji koji će biti pokopan u ponedjeljak je 77-godišnjak. Među brojnim ljudima koji su se u Sarajevu došli pokloniti uspomeni na 127 ubijenih bila je i Fatima Huseinović (69) koja je Srebrenicu morala napustiti nakon što su je u srpnju 1995. okupirale snage bosanskih Srba. Na dan 11. srpnja te godine zadnji put je vidjela svog supruga koji je tada imao 53 godine. "Ubijen je u Kozluku. Ta je grobnica pronađena 1999. godine, a pokopala sam ga 2005. godine", kazala je Hini Huseinović dodajući kako je u srebreničkom genocidu ubijen veći dio muških članova suprugove obitelji. Iako je svoju potragu za mužem odavno završila Huseinović priznaje da svake godine iznova proživljava srebreničku tragediju sjećajući se pakla kroz koji je prošla. Pritom se prisjeća borbe za Srebrenicu, a posebice 1993., kada je lokalno stanovništvo tadašnjem zapovjedniku UNPROFOR-a u BiH, francuskom generalu Philippeu Morillonu, onemogućilo odlazak iz tog grada iznudivši tako odluku o proglašenju zaštićene zone. Tada je zapravo, drži Huseinović, počela prava borba za Srebrenicu koja je trajala 27 mjeseci no, po njezinu sudu, nitko ništa nije učinio da se ta bitka i dobije. "Svake godine emocije prorade", kazala je no s još većom tugom dodala je kako joj je teško jer stvarnog povratka Bošnjaka u Srebrenicu nema zbog brojnih opstrukcija. Na ispraćaju srebreničkih žrtava u Sarajevu nije bilo nikoga od visokih državnih dužnosnika BiH, no zato su došli predstavnici međunarodnih organizacija i veleposlanstava. Među njima je bio otpravnik poslova veleposlanstva Sjedinjenih Država Peter Duffy koji je kazao da je u ime američkog naroda  došao iskazati solidarnost s članovima obitelji koje ispraćaju svoje mrtve. "Činimo to jer znamo koliko su oni propatili. Ovo nikada neće biti lako jer je svake godine ovo iznimno emotivan događaj", kazao je američki diplomat. Pokop 127 žrtava bit će sastavni dio komemoracije koja će 11. srpnja biti organizirana u memorijalnom kompleksu u Potočarima pokraj Srebrenice. Kako je najavljeno, očekuje se dolazak tisuća sudionika, a vjerski obred predvodi će reis Kavazović. Na komemoraciji će uz predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Iztebegovića govoriti  Theodor Meron, dugogodišnj sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i sadašnji predsjednik Rezidualnog mehanizma kaznenih sudova Ujedinjenih naroda.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.