POSTOJI LI GRANICA: Opet skočila cijena goriva…

22.05.2018. 14:13:31

Cijena nafte na međunarodnim tržištima prošli je tjedan porasla šesti tjedan zaredom pa je na londonskom tržištu cijena dosegnula nove najviše razine u tri i pol godine...

Prosječna cijena benzina tako je danas skočila na 10.54 kune po litri. Prije točno tjedan dana litra benzinskog goriva u prosjeku je iznosila 10,42 kune po litri. Usporedbe radi, prije samo mjesec dana prosječna cijena litre benzinskih goriva iznosila je 10,07 kuna po litri. Dakle, u samo mjesec dana cijena litre benzinskih goriva skočila je za oko 50 lipa. Cijena dizela, kao što smo spomenuli, opasno se približila cifri od deset kuna po litri te jutros iznosi 9,98 kuna. Prije samo tjedan dana za litru dizela trebalo je izdvojiti 9,82 kune. 23. 4. litra dizela koštala je 9,36 kuna. Tako ispada da je dizel u mjesec dana poskupio i za više od pedeset lipa po litri. Cijena nafte na međunarodnim tržištima prošli je tjedan porasla šesti tjedan zaredom pa je na londonskom tržištu cijena dosegnula nove najviše razine u tri i pol godine, što je posljedica oštrog pada proizvodnje u Venezueli, jačanja globalne potražnje i najave ponovnog uvođenja sankcija Iranu od strane SAD-a. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,5 posto, na 79,05 dolara, a u jednom se trenutku, prvi put od studenoga 2014. godine, probila i iznad 80 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 0,8 posto, na 71,30 dolara. Vlada sve prati, ali ne poduzima ništa… Ministar financija Zdravko Marić na novinarske upite o rastu cijena naftnih derivata na hrvatskom tržištu i hoće li vlada reagirati snižavanjem trošarina, ponavlja kako u ovom trenutku kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu ne odstupa značajnije od onoga što je originalno predviđeno u kalkulacijama za proračun i projekcijama za ovu godinu. “Rezultat toga je i rast maloprodajnih cijena goriva, benzina i dizela. Međutim, nisu izašle iz onih okvira koje smo si u nekom projekcijskom razdoblju stavili”, rekao je jučer ministar financija, podsjećajući da je kod cijena goriva bilo nekoliko psiholoških granica – nekada je ona bila 7 kuna po litri, pa 8 kuna, a sada i 10 kuna po litri. “Mi imamo mehanizme, ako do toga dođe, ako procijenimo da je potrebno, država uvijek može na taj način uskočiti. Međutim, ne bih u ovom trenutku to ništa najavljivao, o trošarinama ćemo također u sklopu cjelokupnog novog paketa poreznih izmjena gledati”, rekao je Marić. Dodaje kako pri tome treba uzeti u obzir i početak turističke sezone.”Početak je turističke sezone, dolazi velik broj stranaca u Hrvatsku, tako da nemojmo ni taj element zanemariti po pitanju cijena trošarina”, kazao je.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.