Postrojavanje u Zagrebu: Što Kolinda planira za 20. obljetnicu Oluje

31.03.2015. 15:05:54

Vlada i vrhovna zapovjednica već su u dogovorima oko organizacije važne, okrugle obljetnice. Pojavili su se i navodi o izbacivanju Knina iz protokola Bliži se 20. obljetnica oslobodilačke akcije Oluja. S obzirom da je riječ o važnoj, okrugloj obljetnici, Vlada i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već su u dogovorima oko protokola i organizacije obilježavanja 5. kolovoza 2015. Kako doznaje direktno.hr iz Ureda predsjednice, predsjednica želi da se Oluja, osim svečanošću u Kninu, obilježi i mimohodom u Zagrebu. ''Tu je ideju predsjednica prezentirala ministru obrane Anti Kotromanoviću i načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH Dragi Lovriću, na nedavnom sastanku. Predsjednica želi da se mimohod uklopi u proslavu Dana domovinske zahvalnosti, na način da to da bude cjelina prema proslavi u Kninu'', govori nam izvor s Pantovčaka. U nekim medijima pojavili su se i navodi kako je obilježavanje Oluje potencijalni povod za novi sukob Grabar-Kitarović i Vlade, jer Vlada navodno planira proslavu samo u Zagrebu, ali ne i u Kninu. Ideju koja zvuči potpuno nevjerojatno na Pantovčaku smatraju običnim medijskim spinom – izbacivanje Knina iz protokola jednostavno ne dolazi u obzir. ''Predsjednici će biti drago ako Vlada pokaže da prihvaća njezin prijedlog, u kojem jedno ne isključuje drugo. Dakle, da se primjerice, 4. kolovoza predvečer održi mimohod u Zagrebu, kao dodatak, a 5. kolovoza proslava u Kninu'', pojašnjavaju nam iz Ureda predsjednice. Još se ne spominje konkretna lokacija održavanja parade u glavnom gradu, no to vjerojatno neće biti jezero Jarun, već neka od širokih gradskih ulica. Postrojavanje sudionika u akciji Oluja moglo bi se održati na Trgu bana Jelačića. Premijeru Milanoviću je još od prošle obljetnice Oluje u Kninu ostao gorak okus u ustima. Tada su, podsjetimo, njega i bivšeg predsjednika Ivu Josipovića okupljeni branitelji izviždali. No scenarij u kojem bi se proslava svela ''samo'' na vojnu paradu u Zagrebu, koju bi bilo lakše kontrolirati, a bez Knina, ipak se neće realizirati. Čak da su spekulacije o takvoj ideji istinite, vrhovna zapovjednica to nikad ne bi dopustila.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.