Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja u Udbini

25.07.2016. 10:03:54

Članovi MKVC iz Osijeka, Slavonskog Broda, Bjelovara i MK Veterani Posavina organizirali su posvetu Spomen kamenja u Aljmašu koje se ugrađuje u Zid sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika, Udbina. Na samoj ceremoni posvete koju je predvodio župnik Ante Markić bili su nazoćni mještani Aljmaša i članovi Mk Pannonians i Mk Lisice Slakovci. Naime, Moto klub Veterani Croatia, svake godine organizira moto defile „Jaši do zida“ u kojem se prikuplja spomen kamenje za izgradnju Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Zid sjećanja nalazi se u Spomen parku pokraj crkve gdje je dosad prikupljeno više od dvije stotine spomen kamenja koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Tako su i članovi MKVC i MKV Posavina organizirali 23. srpnja 2016. u Aljmašu posvetu Spomen kamenja pod imenom: OPĆINA ANTUNOVAC 05.12.1991., OPĆINA NUŠTAR 05.10.1991., OSIJEK, GČ RETFALA 35 poginulih branitelja 28.06.1991-28.06.1996., KAŠIĆ 25 poginulih branitelja 01.02.1993. GBR ZNG Kune. i ŽRTVE BOMBARDIRANJA SL.BRODA 1944-1945 3000 CIVILNIH ŽRTAVA. Navedeno Spomen kamenje koje nosi ime po stradanju Hrvatskog naroda biti će dio Zida sjećanja u sklopu same proslave Dana hrvatskih mučenika, u Udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika koje se održava 27. kolovoza 2016. u Udbini. Na putu ka Udbini članovi MKVC i MK Vetrani Posavina zapaliti će svijeće na spomeniku prvom Hrvatskom branitelju Josipu Joviću koji se nalazi na Plitvičkim jezerima. Osim Zida sjećanja koje se nalazi u Crkvi hrvatskih mučenika, crkvu krasi i oltarni reljef pod imenom "Slava hrvatskih mučenika" autora Kuzme Kovačića. Oltarni reljef izgrađen je od bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja – Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te Vukovarska stradanja u Domovinskom ratu. Tekst,slika: Sonja Srša Moto klub Veterani - Croatia predsjednik, Ratko Dragović - Klek

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.