Potvrđen identitet pet nestalih osoba iz Domovinskog rata - među njima branitelj Tomislav Balić

22.05.2021. 09:00:00

Dugi niz godina nakon tragedije, pronađeni su posmrtni ostatci branitelja Tomislava Balića i još četiri osobe nestale tijekom Domovinskog rata. Tomislav Balić bio je pripadnik 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske, nestao u pokušaju proboja iz Vukovara prema slobodnom teritoriju nakon okupacije 18. studenoga 1991. Tri osobe bili su civili, dok je jedan bio ročnik bivše JNA koji je poginuo u napadu na Vukovar.

Identitet osoba je utvrđen analizom DNA posmrtnih ostataka pronađenih u pojedinačnim grobnicama tijekom 2019., 2020., i 2021. godine. U Osječkom KBC-u je obavljena završna identifikacija posmrtnih ostataka te su svih pet obitelji prihvatile nalaze.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je organiziralo završnu identifikaciju, te se odazvao i premijer Andrej Plenković, izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba. Ministar branitelja, Tomo Medved je dodao kako je Vlada RH zajedno sa Ministarstvom hrvatskih branitelja predana rješavanju slučajeva nestalih osoba tijekom Domovinskog rata.

No, još je dalek put do istine jer s današnjom identifikacijom ostaju još 1.864 nestale osobe iz vremena Domovinskog rata. Za njih 401 se pouzdano zna da su preminuli, dok se 1.463 vode kao nestali.

Kako suradnje sa Srbijom u vezi ovog slučaja još nema, pitanje nestalih osoba neće biti lako riješeno. Ministarstvo je godinama pokušavalo uspostaviti kontakt te uputilo desetke konkretnih zahtjeva - no i dalje nemamo drugu stranu priče koja bi pojasnila cjelokupan događaj, te sudbinu nestalih osoba.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Monika Petrović/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.