Potvrđena je optužnica protiv Sauche i Zeljko: 'Ja nisam kriv'

14.03.2019. 11:03:26

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je osnovanost optužnice protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u Aferi Dnevnice. - Ostajem zastupnik i nadam se da ću dokazati da nisam kriv, rekao je Saucha. Zeljko se na sudu nije pojavila. Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac rekao je kako će se, tijekom suđenja, ispitati 50-ak svjedoka. Sauchin odvjetnik Darko Mažić rekao je kako svi argumenti obrane ostaju te kako će ih "ponavljati do sudnjeg dana": - USKOK je rekao da je dovoljno što imaju vještačenja. Imamo nekoliko svjedoka, postupak ne bi trebao biti predugačak. Najveća borba opet će biti s vještačenjima koja su po meni užasno loša, osobito ovo zadnje za koje sam rekao da je to radio pristran, tendenciozan vještak. Ako je bio tendenciozan u nastupima prije godinu dana, onda je takav bio i kad je to pisao. Sud ga tereti za lažiranje putnih naloga Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaj. No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna. Prijeti im zatvor Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom. Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori. I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.