'Pouke o čovječnosti' u natjecateljskom programu Pulskog filmskog festivala

03.07.2019. 17:24:31

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti', nakon što je imao svoju praizvedbu 29. svibnja 2019.  u prepunom zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a koja je održana povodom Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba, film je uvršten na ovogodišnji 66. Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriju Kratke Pule Priča je to o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti. Divljački napadi Banjalučkog korpusa Danima nije bilo elementarnih uvjeta za život. Bez pitke vode i hrane ostalo je preko 300 teških psihičkih bolesnika i medicinsko osoblje. Pakračka bolnica konstantno je napadana, a posljednji odjel koji je ostao u ratnom zarobljeništvu bio je psihijatrijski. No kad je koncem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu i nešto se moralo napraviti. Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje tog 29. rujna 1991., to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike u tijeku rata, druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti, naći snage izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima. Film je nastao po istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića. Pokretači ovoga značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklad Adris. Premijera filma održat će se u Istarskom narodnom kazalištu 20. srpnja 2019. s početkom u 18:40 sati, a ulaz je besplatan.   Antun Ivanković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.