Povijesno postrojavanje u Kranjčevićevoj

28.05.2020. 09:00:00

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske podsjetimo se da je na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj 28. svibnja 1991. održana prva službena smotra brigada Zbora narodne garde.

U mimohodu su sudjelovali i predstavnici policije, Počasne predsjedničke garde, kao i povijesna postrojba sinjskih alkara. Postrojene su formacije od oko 800 vojnika naoružanih modernim oružjem, desetak protuzrakoplovnih sustava, nekoliko oklopnih transportera i nekoliko oklopnih automobila.

Ustrojene su prve četiri legendarne brigade ZNG-a, buduće gardijske brigade HV-a: 1. gbr. Tigrovi, 2. gbr. Gromovi, 3. gbr. Kune i 4. gbr. Pauci.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

Izvor: HRT

Izvorni autor: Z.A./HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.